Danas je vazan dan za nase sutra

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mtel vijesti

Danas je važan dan za naše sutra!

Autor mondo.ba
Autor mondo.ba

Ustanovljen davne 1972. godine, Svjetski dan zaštite životne sredine proslavlja se svakog 5. juna počevši od 1974. godine. Taj dan se fokusira na brigu o životnoj sredini – od zagađenja, globalnog zagrijavanja i održive proizvodnje hrane do zaštite divljine.

Izvor: m:tel

Hrana koju jedemo, vazduh koji udišemo, voda koju pijemo i klima koja čini našu planetu pogodnom za život, sve navedeno možemo zahvaliti prirodi. Primjera radi, svake godine morske biljke proizvode više od polovine kiseonika u našoj atmosferi, a svako drvo čisti vazduh, apsorbujući 22 kilograma ugljen-dioksida, oslobađajući kiseonik u zamjenu. Iako sve ovo znamo, kao i što znamo da naš život ne bi bio moguć bez prirode, još uvijek se prema njoj odnosimo loše. Upravo zato je potrebno da obilježavanjem Dana zaštite životne sredine, svake godine podsjetimo na ovu važnu temu.

Skoro 150 država svijeta na ovaj dan organizuje akcije koje imaju za cilj promjenu ekološke svijesti u pravcu odgovornijeg ponašanja prema okruženju. Svake godine, u aktivnostima povodom Dana zaštite životne sredine, odnosno skretanja pažnje na posljedice pojedinih ljudskih aktivnosti koje ugrožavaju život na planeti, učestvuje više od pola milijarde ljudi. Teme i aktivnosti odnose se na zagađivanje vazduha, voda, uništavanje šuma, nestanak velikog broja vrsta i sl.

Ove godine, tema Svjetskog dana zaštite životne sredine je biodiverzitet, a domaćin je Kolumbija, koja je na prvom mjestu po raznolikosti vrsta ptica i orhideja, a na drugom mjestu po biljkama, leptirima, slatkovodnim ribama i vodozemcima. Nedavni događaji, od požara u Brazilu, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji do najezde skakavaca širom Istočne Afrike, pa sve do globalne pandemije bolesti uzrokovane virusom korona, upravo su dokaz međuzavisnosti ljudi i prirode.

Aktivnosti UN-a, angažovanje država i vlada, kompanija, slavnih ličnosti i građana da svoje napore usredsrede na goruća pitanja zaštite životne sredine, nastojanja su razvoja globalne svijesti o potrebi da svi učinimo sve što je u našoj moći, kako bismo sačuvali ono što je zapravo garant našeg opstanka – a to je priroda.

Kompanija m:tel, u okviru društveno odgovornog poslovanja i poslovanja uopšte, ekologiju smatra jednom od važnih tema, a nizom usluga i mogućnosti koje nudi korisnicima zapravo nastoji da bude aktivni učesnik u zaštiti životne sredine.

Elektronski računi su jedan od načina da spriječimo sječu šuma, pa samim tim zaštitimo prirodu. m:tel već godinama unazad nudi i preporučuje ovaj oblik dostave svojih računa. Ovu opciju možete aktivirati u bilo kojem m:tel prodajnom mjestu ili putem Moj m:tel portala.

Korišćenje digitalnih servisa, još jedan su od načina na koji možemo, pored štednje sopstvenog vremena, učestvovati u zaštiti sredine, svako od nas na mikronivou. Zvanični m:tel sajt nudi brojne mogućnosti da se m:tel usluge uređuju online, kao i da plaćate svoje račune putem sajta, bez potrebe za dolaskom u prodajno mjesto ili banku i korišćenja prevoznih sredstava koji zagađuju okolinu.

A, koliko je ovoj kompaniji važna tema ekologije, pokazuju i aktivnosti koje sprovodi u pravcu očuvanja životne sredine. Ovogodišnja tema m:tel Playground programa tiče se upravo unapređenja energetske efiksnosti korišćenjem IoT tehnologije. Energetska efikasnost jedna je od važnih aktivnosti koje se preduzimaju kako bi se smanjila emisija štetnih gasova, uključujući i CO2, odnosno ima za cilj korišćenje minimalno moguće količine energije tako da nivo udobnosti i stopa proizvodnje ostanu sačuvane. Korišćenjem znanja i tehnoloških rješenja energetskom efikasnošću možemo da unaprijedimo naše živote i poslovanje, učinimo ih čišćim, pametnijim i jedostavnijim. Stoga su i teme ovogodišnjeg Playground izazova prilagođene toj ideji: Rješenje koje pomaže građanima i privrednim subjektima da vode računa o svojoj komunalnoj potrošnji kroz povećanje energetske efikasnosti; Rješenje koje pomaže podizanju svijesti javnosti, o važnosti energetske efikasnosti i može uticati na pozitivnu promjenu ponašanja; Rješenje koje pomaže unapređenju energetske efikasnosti u saobraćaju kroz efikasnije upravljanje saobraćajnom infrastrukturom i načinima njenog korištenja; Rješenje koje pomaže unapređenju energetske efikasnosti kroz efikasnije upravljanje, korištenje i zaštitu prirodnih resursa (poljoprivreda, šume, vode, biomasa).

Budite dio zajednice odgovornih, onih koji svojoj djeci žele ostaviti zdravu planetu, kao prvi uslov za život uopšte!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS

loader