Digitalizacija u oblasti poljoprivrede

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

m:tel

Digitalizacija u oblasti poljoprivrede

Autor mondo.ba
Autor mondo.ba

Saradnja kompanije m:tel i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Izvor: m:tel

Povodom saradnje između kompanije m:tel i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koja je zaključena ugovorom potpisanim u martu ove godine, u poslovnoj zgradi m:tel-a u Banjaluci 1. jula 2020. godine, održana je konferencija za medije. 

Projekat digitalizacije u oblasti poljoprivrede jedan je od velikih projekata koji je ovo ministarstvo u saradnji sa kompanijom m:tel započelo ove godine, a kroz direktnu i efikasnu integraciju nauke i tehnologije u oblasti poljoprivredne proizvodnje putem pametnog softverskog rješenja „etFarm“ (@Farm), kojim će se omogućiti višestruke uštede i olakšati praćenje usjeva.

Radi se o integralnom informacionom sistemu, razvijenom po svim zadatim, svjetskim standardima, čiji je spaktar korisnika veoma širok. Ovaj sistem omogućava praćenje i kontrolu podsticaja, upravljanje zemljišnjim resursima, planiranje i praćenje proizvodnje i sl. Takođe, prednost ovog sistema je što savjetodavcima i proizvođačima omogućava stalni uvid u parcele koje vode, te pruža niz alata za upravljanje proizvodnjom.

Možda će vas zanimati

Marko Lopičić, generalni direktor kompanije m:tel je povodom saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekao da kompanija m:tel već godinama unazad, a u skladu sa svjetskim kretanjima na polju telekomunikacija, naročito fokusirana na digitalizaciju kao garant za bolju budućnost u svim oblastima života, te naglasio:

„Digitalna transformacija, između ostalog, uz pomoć modernih tehnologija, obezbeđuje efikasnije i bolje poslovanje, a svoju primenu vidi u svim privrednim oblastima i granama. S tim u vezi, gde god postoji potreba i šansa za saradnju koja uključuje i proces digitalizacije, kompanija m:tel je zainteresovana da bude deo tog projekta“. Lopičić je naveo da je jedan od takvih ugovora, odnosno realizovanih projekata upravo je ovaj koji je nastao u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. „Sistem omogućava direktnu i efikasnu integraciju nauke u poljoprivrednu proizvodnju, a razvijen je po standardima EU, a sve funkcionalnosti prilagođene su konkretnoj nameni, prema potrebama Ministarstva“, rekao je Marko Lopičić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Boris Pašalić, ovom prilikom je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa kompanijom m:tel na projektu digitalizacije u oblasti poljoprivrede, te naveo da je Ministarstvo opredijeljeno za nove tehnologije u poljoprivredi, te da i samo aktivno radi na tom planu.

„Podsjećam da je našim poljoprivrednicima već više od dvije godine besplatno na raspolaganju i naš prognozno-izvještajni servis – Carpo, koji je razvilo Ministarstvo, a planira se uvođenje i dodatnih servisa za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, o čemu ćemo uskoro obavijestiti javnost. 'EtFarm' će svakako dodatno unaprijediti digitalizaciju u oblasti poljoprivrede i mi u Ministarstvu ovakvim projektima dajemo punu podršku“, rekao je Pašalić. 

„EtFarm“ čini više modula: etFarm LPIS, etFarm polje, etFarm kolektor, etFarm administracija. U toku je rad na još dva servisa i dvije baze podataka i to zemljišni informacioni sistem i fitosanitarni GIS.

U „etFarm“, poljoprivredni informacioni sistem, integrišu se podaci iz više izvora: digitalni katastarski planovi iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, podaci o korištenju parcela i posjedima iz APIF-a, satelitski snimci, te podaci koje unose korisnici.

Kompanija m:tel i ovo ministarstvo nastaviće saradnju i u budućnosti, s ciljem modernizacije oblasti poljoprivrede uz pomoć najsavremenije tehnologije današnjice.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS