• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbrži uređaj kompanije Apple? "Pojeo za doručak" i najbolji iPhone 12 telefon!

Autor Dušan Volaš

Rezultati testa sve govore.

 Najbrži uređaj kompanije Apple? "Pojeo za doručak" i najbolji iPhone 12 telefon! Izvor: MONDO / Apple

Kompanija Apple je predstavila novi MacBook Air, kao i MacBook Pro, a obećali su da će zadati snažan udarac konkurenciji.

Razlog za ovakvu sigurnost te kompanije se može naći u njihovom M1 ARM čipsetu!

Rezultati AnTuTU v8. testa govore da je Apple uradio odličan posao, te da sa pravom mogu da se nadaju dobroj prodaji. Naime, MacBook Air kojeg napaja M1 čipset je ostvario rezultat od milion poena. Zanimljivo da je prilikom ovog testiranja korišćen iOS (Pošto macOS može da pokrene iOS aplikaciju na M1 čipsetu), te da se Air predstavljao kao tablet iPad Pro sa operativnim sistemom iOS 14,2 tokom testa.

Rezultati govore da je mnogo brži nego iPad Pro koji radi na A12Z čipsetu. CPU je zabilježio do 50% bolji rezlultat, dok je GPU imao za 45% jači performans, a ovaj laptop ima i bržu memoriju. A12Z pojačana verzija u odnosu na A12 koji se nalazi u iPhone XS, iako je u pitanju 7nm čipset sa starijom generacijom jezgra, on je najbrži čip kompanije Apple, sve dok se nije M1 pojavio (Da, čak je brži i od A14 koji se nalazi u iPhone 12 telefonu).

A14 zaostaje za konkurencijom pošto napaja iPhone 12 seriju , koji su uređaji sa manjom baterijom i manjim dimenzijama, što limitira snagu istih. I pored toga, A14 i M1 su napravljeni 5 nm tehnologijom i imaju istu arhitekturu.

Ali čipset za iPhone 12 ima 2+4 konfiguraciju jezgara (dva velika za zahtevne operacije i još četiri za svakodnevne, manje zahtjevne), dok Mac čipset ima 4+4. A14 GPU ima samo polovinu jezgara u odnosu na M1. Kako bi istakli razliku između ova dva čipseta, M1 CPU je 78% brži, dok je GPU do dva i po puta brži od onoga što se nalazi u iPhone 12 Pro telefonu (Uzmite u obzir da M1 ima i viši radni takt jezgra). U našoj galeriji pogledajte sve rezultate.

Apple’s Arm M1 Mac laptop računari video (MobIT)
Izvor: The Verge

Kako vam se sviđa M1 čipset i novi MacBook računari?

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS