• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mask optužio Kineze za krađu: Nije samo Ilon pokraden, već i Apple!

Autor Vesna Kerkez

Ilon Mask se ponovo raspričao na društvenoj mreži Twitter.

 Mask optužio Kineze za krađu: Nije samo Ilon pokraden, već i Apple! Izvor: MONDO / Tesla YouTube

Predsednik kompanija Tesla, SpaceX i Neuralink, Ilon Mask je optužio kineskog proizvođača električnih automobila Xpeng da je ukrala stari kod njegove kompanije koja isto proizvodi električna vozila (Tesla).

Ilon Mask čak tvrdi da je kompanija Xpeng ukrala i kod kompanije Apple!

Već smo pisali kako je Ilon Mask aktivan na društvenoj mreži Twitter, i kako je zbog iste morao da plati 20 miliona dolara. Sada se opet našao u žiži javnosti pošto je odgovorio na jedno pitanje pratioca kojeg je zanimalo zašto kompanija Xpeng koristi LiDAR tehnologiju, što je veliko odstupanje od kopiranje kompanije Tesla.

Mask je odgovorio svom pratiocu: „Oni imaju staru verziju našeg softvera i oni nemaju našu NN inference računar“ – započeo je Mask i istakao da ta kompanija poseduje njihov stari kod: „Tako je! Oni su ukrali i kod kompanije Apple!

Možda će vas zanimati

U julu 2019. godine bivši inženjer kompanije Tesla, Guandži Cao je priznao da je otpremio (upload-ovao) kod za Tesla Autopilot režim na svoj iCloud. Potom je kompanija Tesla optužila bivšeg radnika da je predao ovaj kod kompaniji Xpeng.

Tesla ne koristi LiDAR senzor tehnologiju, ona se oslanja na duboku neuralnu mrežu. Xpeng koristi LiDAR, kao i kompanija Apple koja u svojim novim telefonima iPhone 12 koristi istu za poboljšan AR (proširena realnost) doživljaj. Bivši zaposleni radnik kompanije Apple je 2018. godine optužen da je ukrao tehnologiju te kompanije sa kojom bi napravili automobile koji se sam vozi, odnosno vozilo gde ne morate da upravljate. On je potom našao novi posao u Xmotors kineskoj kompaniji (drugi naziv za Xpeng kompaniju).

Ipak, još uvek se ne zna da li su ove tvrdnje Ilona Maska tačne. Kompanija Xpeng je protekle nedelje rekla da će koristiti LiDAR senzore u vozilima za masovno tržište koje će se proizvoditi 2021. godine.

Da li verujete Masku ili mislite da kompanija Xpeng nema ništa sa tim?

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS