• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velika pobjeda za prava korisnika: Usvojeno pravilo Evropske unije olakšava popravku mobilnih telefona!

Autor Dragana Božić

Mobilni telefoni će uskoro dobiti oznake koje ocjenjuju nivo popravljivosti uređaja!

 Velika pobjeda za prava korisnika: Usvojeno pravilo Evropske unije olakšava popravku mobilnih telefona! Izvor: Mondo / Phone Fixer

Evropski parlament je glasao za prijedlog „pravo na popravku“ koji može značajno da utiče na industriju mobilnih telefona.

Sa ovim prijedlogom, kojeg je Francuska prva usvojila i koji će u toj zemlji započeti početkom sljedeće godine, korisnici će imati više slobode u popravci svojih uređaja, dok će proizvođači morati da se pozabave životnim vijekom njihovih proizvoda.

Evropska komsija je predstavila plan za novi zakon „pravo na popravku“ koji pokriva pametne telefone, tablete, laptopove u 2021. godini, kao dio inicijative u borbi sa otklanjanjem elektronskog otpada i neutralisanjem emitovanja ugljen-dioksida u Evropi do 2050. godine.

Pravo na popravku“ želi da popravak uređaja učini privlačnijim i lakšim za korisnike, tako što će proizvođači produžiti garanciju, nuditi garanciju za zamijenjene dijelove, ili će pružati potrebne informacije o popravci uređaja i njihovom održavanju. Za ovaj prijedlog je glasalo 395 članova, 97 je bilo protiv, dok je 207 članova bilo uzdržano.

Evropski komesari su sada pozvani da razviju i predstave obavezan sistem etiketiranja (označavanja) kako bi se korisnici mogli informisati o nivou popravljivost proizvoda koji su na tržištu. Evropska unija će se pozabaviti i činjenicom da proizvođači namjerno smanjuju životno doba svojih uređaja, a to rade tako što zabranjuju popravku ili usporavaju performans istih nakon softverskog ažuriranja. U ovom prijedlogu još stoji da se stane na put i sve učestalijoj praksi proizvođača koji tvrde da su njihovi uređaji prijateljski nastrojeni prema životnoj sredini, odnosno se predstavljaju kao ekološki prozvodi, te da se tom prilikom pokažu dokazi koji potvrđuju te tvrdnje.

Te etikete će imati ocjene od jedan do deset, a parametri za uspostavljanje istih će biti izračunati prema lakoći rastavljanja uređaja, cijeni, dostupnosti rezervnih dijelova i pristup informacijama o popravci. U nedavnom istraživanju, čak 77% anketiranih stanovnika Evropske unije se izjasnilo da bi popravilo svoj uređaj prije nego što bi ga zamijenili, dok 79% smatra da proizvođači moraju da olakšaju korisnicima da poprave uređaje ili zamijene dijelove.

U Francuskoj, ove ocjene će se koristiti za pametne uređaje, laptopove, veš mašine, televizore i kosilice počev od januara 2021. godine, ali se očekuje da se ta lista ubrzo produži.

Kako vi komentarišete ovakvu odluku?

(Mondo / Androidcentral / techrepublic)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS