• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google joj dao otkaz zbog mejla: Američka kompanija optužena da špijunira svoje radnike, pa potom uručuje otkaze!

Autor Dragana Božić

Google u centru skandala zbog dvije stvari!

 Google joj dao otkaz zbog mejla: Američka kompanija optužena da špijunira svoje radnike, pa potom uručuje otkaze! Izvor: Mondo / YouTube / TEDx Talks

Kompanija Google je prekršila američke zakone o radu pošto je špijunirala svoje radnike koji su organizovali protest za zaposlene, da bi nakon toga otpustila dvoje radnika.

Nacionalni odbor za radne odnose (NLRB) je podnio žalbu protiv te kompanije.

Lorens Berland i Ketrin Spiers su otpuštene krajem 2019. godine, zato što su organizovale proteste u Google kompaniji. Razlog zbog organizovanja istih je taj što je Google odlučio da sarađuje sa IRI Consultants, za koju The Verge ističe da je poznata po njenim naporima protiv sindikata.

Iako je još nekoliko radnika otpušteno zbog ovih protesta, samo su njih dvije bile žrtve urušavanja zakona o radu. “Kolege i neznanci misle da sam ja upotrijebila svoju ulogu, a sve zbog laži Google menadžmenta koji su htjeli da se osvete! NLRB može da naredi kompaniji Google da mi vrati mjesto u firmi, ali ne može preokrenuti štetu učinjenu mom kredibilitetu!” – istakla je Spiers.

Zanimljivo da se oglasila i doskorašnja radnica te kompanije koja je bila zadužena za razvoj AI etike, u pitanju je Timnit Gebru koja je otkrila da joj je Google dao otkaz nakon njenog mejla!

Ona je poslala poruku svim ženama i saradnicima iz Google Brain tima (zadužen za vještačku inteligenciju), da bi joj nakon toga Džef Din (šef tog tima) uručio otkaz. Timnitova je potom otkrila da se tom firmom širio mejl u kom stoji da je svojevoljno dala ostavku.

U mejlu stoji da je ona htjela da objavi istraživački rad, ali je dobila direktivu da obustavi isti, za šta nije dobila objašnjenje, kao ni razgovor ili šansu za odgovor. U njemu se može vidjeti njena frustracija zbog nedostatka transparentnosti, ali i zbog načina na kojoj su se ophodili prema njoj kada je tražila objašnjenje, prenosi Fastcompany. Ona je podijelila na društvenoj mreži Twitter, da joj je rečeno da je taj mejl “u suprotnostima sa očekivanjima Google menadžera”.

Zanimljivo da je istog dana kompanija Google dospjela u centru skandala zbog otpuštanja radnika, ali i špijuniranja!

Pročitajte i ovo




Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS