• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ubrzava se uvođenje 5G mreže: Mišljenja o petoj generaciji mobilne telefonije i dalje su podeljena

Autor Marko Čavić

Do kraja 2020. godine širom sveta biće aktivno oko 220 miliona pretplata na 5G tarifu.

 Ubrzava se uvođenje 5G mreže: Mišljenja o petoj generaciji mobilne telefonije i dalje su podeljena Izvor: MONDO portal

U svetu je uprkos pandemiji ove godine ubrzano uvođenje 5G tehnologije u području mreža i uređaja, pa se opravdano očekuje da će do kraja godine biti 220 miliona globalnih 5G pretplata, od čega 80 posto u Kini, prognoze su iz nove studije Ericsson Mobility Report-EMR.

U studiji švedske kompanije Ericsson se prognozira i da će do kraja 2026. godine u svetu biti oko 3,5 milijardi 5G pretplata, što bi bilo oko 40 posto svih mobilnih pretplata i predstavljaće više od 50 posto mobilnog saobraćaja podataka.

i da će do kraja 2026. godine u svetu biti oko 3,5 milijardi 5G pretplata, što bi bilo oko 40 posto svih mobilnih pretplata i predstavljaće više od 50 posto mobilnog saobraćaja podataka.

"Sadašnji rast 5G pretplata i pokrivenost stanovništva potvrđuju da ova tehnologija ulazi u primenu brže od svih prethodnih generacija mobilnih tehnologija", kažu istraživači u studiji EMR od ove godine, koja procenjuje i da će do kraja 2020. više od milijardu ljudi ili 15 posto svetskog stanovništva živeti u području s 5G pokrivenošću.

Zbog ubrzanog uvođenja 5G, Ericsson je povisio i svoju procenu za kraj 2020. za globalne 5G pretplate, na 220 miliona, a to je povećanje, kako objašnjavaju, najviše rezultat brzog rasta u Kini, koji doseže 11 posto baze mobilnih pretplata 5G. U Kini je, naime, 5G nacionalni strateški fokus, a i sve je više dostupnih 5G pametnih telefona nekoliko dobavljača.

Stvari se ubrzavaju i u SAD-u, odnosno istraživači očekuju da će Severna Amerika završiti 2020. s oko četiri posto 5G mobilnih pretplata, dok bi ih u 2026. moglo biti već 80 posto, čime bi SAD bila prva među svim svetskim regijama. Evropa će, prema projekcijama u studiji, 2020. završiti sa oko jedan posto 5G pretplata, s time da su neke zemlje zbog pandemije odložile aukcije radijskog spektra/frekvencija potrebnih za podršku jačoj implementaciji 5G za 2021.

Studija naglašava i da 5G neće biti ograničena samo na brojke vezane za pokrivenost ili pretplate, nego da će ta tehnologija odrediti i nove korisničke primene i za privatni i za poslovni život, kao i kod javnih institucija u različitim sektorima. Napominju i da se brzina uvođenja 5G New Radio (NR) funkcionalnosti povećava s više od 150 komercijalno dostupnih 5G modela uređaja.

U javnosti, uvođenje 5G mreže je na meti kritika, a mišljenja o njenoj štetnosti su podeljena, o čemu svo više puta pisali na stranicama MobIT sekcije.

Anketa

Plašite li se 5G mreže?

  • Da, plaši me 5G!

    43.37% (121)

  • Ne zanima me 5G.

    20.07% (56)

  • Ne, 5G je OK!

    36.56% (102)

Plašite li se 5G mreže?

Rezultati

Kakvo je vaše mišljenje o 5G, imate li stav o tome?

(MONDO / Ericsson)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS