• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemojte se kačiti na ove Wi-Fi mreže, jer ako je besplatno - ne znači da je bezbjedno!

Autor Dušan Volaš

Obratite pažnju na ova mjesta, iako legitimno izgledaju, sasvim je moguće da je u pitanju zamka

 Nemojte se kačiti na ove Wi-Fi mreže, jer ako je besplatno - ne znači da je bezbjedno! Izvor: MONDO / Wiko

Veliki broj ljudi se masovno povezuju na različite Wi-Fi mreže uopšte ne razmišljajući da li ih takav potez može ugroziti.

Vjerujemo da je svako od nas u jednom trenutku ostao bez mobilnog interneta, te da je bio primoran da se poveže na besplatan Wi-Fi kojeg možete naći širom grada.

Takvo povezivanje uopšte nije bezazleno, te eksponirate vaš uređaj i privatne podatke. Kako je bežični internet prisutan svugdje, od ugostiteljskih objekata, kafićima, restoranima, sasvim je moguće da niste sami, te da vas možda haker posmatra!

Sve ovo nije ništa strašno, te nema razloga za paniku, ali zato morate biti obzirni šta radite sa svojim uređajem. I hoteli mogu biti „opasni“ iako se prijava na njihovom internetu čine sigurnom. Mnogobrojne kompanije. Kao što su Kaspersky ili SensePost, koje se bave zaštitom, godina ističu da javni Wi-Fi predstavlja ogroman sigurnosni rizik!

Nebitno je da li je otmeniji ili lokalni motel, hakeri nerijetko prave lažne bežične mreže koje imaju isto ime kao hotelski Wi-Fi, a uglavnom ciljaju popularna i posjećena mjesta. Nisu samo gosti ovakvih usluga žrtve ovakve prevare, već i veliki broj zaposlenih. Oni samo čekaju da plijen upadne u zamku, odnosno da se uloguje u tu mrežu, nakon čega hakeri lako instaliraju softvere kreirane da naprave štetu i viruse koji će im u skorije vreme dati pristup svim podacima „žrtve“.

Raspitajte se uvijek kod nadležnih koja je njihova Wi-Fi šifra, to uglavnom možete da uraditi na infopultu.

Još jedno mjesto na kom treba da obratite pažnju je gradski Wi-Fi kojeg možete naći u parkovima, u gradskom prevozu i sličnim mjestima. Na takvim pojedinim mjestima internet uopšte nije brz i obično pravi probleme, te ukoliko se ne povežete, niste ništa propustili, čak naprotiv!

Ukoliko je gradska mreža spora, najvjerovatnije je na nju povezan veliki broj korisnika. Pogledajte naše savjete uz koje ćete smanjiti potrošnju mobilnog interneta, te nećete imati potrebu da se povezujete na nepoznate mreže!

Da li se vi povezujete na nepoznate Wi-Fi mreže?

(Mondo / Dnevni Avaz)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS