• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gejmeri sve više upadaju u dugove: Kradu pare od roditelja koji su potom primorani da stave kuću pod hipoteku!

Da li vi smatrate da je lootbox vid kockanja?

 Gejmeri sve više upadaju u dugove: Kradu pare od roditelja koji su potom primorani da stave kuću pod hipoteku! Izvor: MONDO / Blizzard

Mnogi ljubitelji video igara će vam reći da jedan od najvećih problema u toj industriji potiče od pohlepe poznatih kompanija.

Kao vid iste, brojni proizvođači video igara su u svoje proizvode ubacili lootbox sadržaj.

Ukoliko niste upoznati sa terminom „lootbox“, uz pomoć njih igrači otključavaju dodatnu kozmetiku, heroje, ikonice i drugi digitalan sadržaj. Ako ste kojim slučajem bili u komi poslednjih deset godina, te i dalje mislite da izdavači plasiraju u prodaju u potpunosti gotove/završene video igre sa dodatnim sadržajem koji je besplatan, ta vremena su uveliko prošla!

Popularnost besplatnih video igara je dovela kompanije do novog načina kako da zarade. Nemojte da mislite da taj sistem ne koriste i igre za koje morate da izdvojite 60 evra, upravo su one te koje najviše iskorišćavaju ove kutije sa digitalnim sadržajem.

Najbolji primer za to vam je kompanija Electronics Arts, koja je doživela veliki broj kritika na račun Star Wars serijala u kom ste legendarne likove otključavali uz veliku cenu ovih kutija. Tu je naravno i FIFA koja generiše ogroman novac za tu kompaniju, a pojedine zemlje pokušavaju da stanu na put ovoj fudbalskoj simulaciji i njenom pohlepnom sistemu.

Organizacija Gambling Health Alliance (GHA) je objavila zabrinjavajuće podatke iz svog istraživanja. Oni ukazuju da 15% „mladih gejmera“ krade novac od svojih roditelja kako bi platili lootbox-ove, dok 11% koristi kreditne kartice roditelja da bi iste platili. Jedan od deset ljubitelja igara pozajmi novac koji ne može da vrati, a sve kako bi kupio kozmetiku u igrama.

Poznata su i tri slučaja gde su roditelji morali da stave kuću pod hipoteku kako bi isplatili kockarske dugove deteta u Ujedinjenom Kraljevstvu. Jedan od četiri gejmera na lootbox-ove potroši više od 100 evra, odnosno 22%.

Mnogi ispitanici su istakli da je lootbox sistem oštetio njihovo iskustvo u video igrama iz sledećih razloga:

1. Igre su „plati da bi pobedio“ (pay to win) – nemoguće da se takmiče sa ostalim učesnicima ukoliko ne kupe te kutije.
2. Šanse da dobiju vrednu stavku su minimalne, zbog čega se osećaju razočarano i prevareno.
3. Osećali su zavisnost zbog ovog sistema.

Nije poznato koliko je ljudi učestvovalo u ovom istraživanju, GHA ističe da je to bila mala grupa, što ukazuje na to da problem može biti ozbiljniji nego što su predstavili. Iako deluje da takav problem kod nas nije prisutan, opšte poznato je da postoji veliki problem sa kockanjem, te da na skoro svakom uglu možete naći kladionicu. Svi smo nekad priuštili neki digitalni sadržaj, što je u potpunosti normalno, na taj način podržavate rad te kompanije, ali isto tako verujemo da i sami ne volite lootbox sistem protiv kog su mnoge zemlje ustale da se bore.

Uspon i pad Lootbox sistema (MobIT)
Izvor: The Act Man

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo / rsph)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS