• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaposleni mislili da su dobili praznični bonus, "kad ono međutim"!

Autor Siniša Stanić

Pazite šta klikćete!

 Zaposleni mislili da su dobili praznični bonus, "kad ono međutim"! Izvor: YouTube/ Printscreen/ TechJunkie

Globalna pandemija koronavirusa je testirala cijeli svijet, od brojnih kompanija do njenih radnika, milioni ljudi su ostali bez posla te je možda zbog svega što se dešavalo u ovoj godini na jedan pomalo okrutan način kompanija GoDaddy testirala svoje radnike uz pomoć fišing testa.

U situaciji u kakvoj se nalazimo, veoma lako je dati pristup ličnim podacima nekoj trećoj stranci, zbog toga je ovaj registar internet domena i veb oglašivač riješio da testira svoje radnike.

Naime, GoDaddy je poslao mejl svojim radnicima u kom su obećali da će oni dobiti 650 dolara kao dodatni bonus za praznike. "2020. godina je bila rekordna godina za GoDaddy, zahvaljujemo vam se! Iako ne možemo zajedno da proslavimo na našoj prazničnoj žurci koju održavamo svake godine, želimo da vam pokažemo zahvalnost tako što ćemo sa vama podijeliti 650 dolara, jednokratni praznični bonus!".

Svi radnici koji su kliknuli na link, odnosno stranicu koja se nalazila u tom mejlu, su poslije dva dana dobili novi mejl u kom su obaviješteni da su pali na testu. Umjesto prazničnog bonusa, dobili su naredbu da prisustvuju kursu za socijalni inženjering. Oko petsto radnika je kliknulo na taj mejl, a ova vijest je ubrzo dospjela na društvene mreže gdje su mišljenja bila podijeljena.

Dok su pojedini pohvalili ovakvo testiranje te kompanije, drugi su ih javno kritikovali zbog nedostatka empatije. Nije prvi put da kompanije na ovakav način testiraju svoje radnike (čak je i poželjno, pogotovo kada su u pitanju bezbjednosne firme), ali GoDaddy je na udaru kritika zbog toga što je otpustio veliki broj radnika u ovoj godini, iako je ta kompanija bilježila profit i ostvarila broj od preko 20 miliona klijenata. 

Portparol te kompanije se ubrzo obratio javnosti: "GoDaddy veoma ozbiljno shvata bezbjednost naše platforme. Razumijemo da su pojedini naši radnici uznemireni zbog ovog pokušaja fišinga, te da smatraju da je on bezobziran, zbog čega im se izvinjavamo. Iako smo sada testirali naše radnike, moramo biti bolji i obzirniji prema njima u budućnosti!"

Treba napomenuti da radnici nisu dobili bonus.

(Mondo / TheCopperCourier)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS