• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dopisivanje sa mrtvima? Microsoft se igra sa vatrom, žele da poslije smrti nastavimo da živimo, ali kao botovi?!

Autor Siniša Stanić

Fascinantno, ali i zastrašujuće u istom trenutku!

 Dopisivanje sa mrtvima? Microsoft se igra sa vatrom, žele da poslije smrti nastavimo da živimo, ali kao botovi?! Izvor: MONDO / Intel

U posljednje dvije decenije vještačka inteligencija je znatno napredovala, kao i moć mašinskog učenja koji omogučava četbotovima da zvuče gotovo kao ljudi!

Sve tehnološke kompanije razvijaju svoj AIizmeđu ostalog i Microsoft koji želi da takvu tehnologiju iskoristi u veoma zanimljive svrhe, koje nas podsjećaju na epizodu serije Black Mirror.

Ova korporacija iz Redmonda smatra da se vještačka inteligencija može iskoristiti da se u potpunosti iskopira neka osoba, u takvoj mjeri da su već podnijeli patent u kom stoji da će napraviti četbota koji će moći da priča kao da je čovjek, kao na primjer voljena preminula osoba. Pošto je riječ o patentu, nema garancije da će Microsoft tako nešto uraditi u godinama koje nam dolaze, ali svakako ovakva ideja je sama po sebi intrigantna!

U opisu patenta stoji da će kompaniji Microsoft biti potrebni "društveni podaci", odnosno slike, glasovne poruke, objave na društvenim mrežama, elektronske poruke, sve u svemu lični podaci sa kojima će napraviti četbota. Kako vještačka inteligencija nalikuje ljudskoj po tome što je potrebno da je "hranite" kako bi ona rasla, isti princip bi se sproveo i ovdje, te bi četbotovi procesuirali te informacije, mnogo brže nego što to čovjek može, a sve u cilju da četbot nalikuje osobi čije će mesto preuzeti, od navika, govora, do neobičnosti tih ljudi.

Jednom kada AI završi proces učenja i bude razumio kako da razgovara kao ta osoba, mogao bi da odgovara na pitanja kao što bi taj čovjek uradio. Rezultat svega ovog bi mogao da "oživi" preminule osobe, to jest da se ti četbotovi predstavljaju kao oni. Patent objašnjava da ovakvi četbotovi imaju veliki potencijal, ne samo da oponašaju mrtve.

Na primjer, mogli biste ih "hraniti" informacijama o istorijskim ili fiktivnim likovima, to bi dozvolilo korisnicima da razgovaraju sa karakterima, ličnostima, osobama koje su inače nedostupne. Patent ističe da živi ljudi mogu da istreniraju ove četbotove, pa da jednom kada umru, njihovi voljeni mogu da razgovaraju sa istim.

Microsoft nije objasnio kako bi prikupljao podatke korisnika da bi se napravio četbot, pretpostavljamo da će udela u to imati i društvene mreže. Može da se vodi polemika zašto je tako nešto dobro, odnosno loše, ali svakako da će buduće generacije biti suočene sa novim, narednim "nivoom", odnosno stepenom krađe identiteta, kao i ostalim malicioznim sajber radnjama. Tu je naravno i pitanje etike, zbog čega i papa Franja upozorava na razvoj vještačke inteligencije i mašinskog učenja. 

Pogledajte nacrte ovog patenta u našoj galeriji!

Šta vi mislite o ovoj temi? 

(Mondo / Make Use Of)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS