• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istina o Whatsapp aplikaciji: Ništa nije besplatno, ali postoji način da se zaštitite i budete sigurniji!

Autor Dragana Božić

Stručnjaci za sajber bezbjednost otkrili su za MONDO koliko je WhatsApp siguran i kako da se zaštitimo od mogućih zloupotreba uređaja na kojima ga koristimo.

 Istina o Whatsapp aplikaciji: Ništa nije besplatno, ali postoji način da se zaštitite i budete sigurniji! Izvor: Mondo/ YouTube/ Printscreen/ Beembom

Promjena Politike privatnosti i Uslova poslovanja WhatsApp aplikacije izazvala je i izaziva buru na internetu još uvijek, posebno zbog dijeljenja podataka korisnika sa Facebook kompanijom, njegovim servisima i kompanijama-saradnicama.

Korisnici su s pravom u dilemi da li da nastave da koriste WhatsApp ili da pređu na druge aplikacije, koje su već imale skok popularnosti, ali odgovor je samo jedan - sam korisnik je jedino mjerilo toga da li treba da zamijeni WhatsApp ili ne.

Ako pristajete na dijeljenje podataka sa Facebook platformom - nastavite da koristite i WhatsApp, jer je ta aplikacija po bezbjednost razmijenjenih poruka jednako sigurna, kao i druge, slične aplikacije, kažu stručnjaci Kaspersky kompanije.

Ako ne pristajete da dijelite podatke sa Facebook platformom i njegovim ekosistemom, onda nemojte da koristite WhatsApp.

To svakako i nećete moći da činite dalje od 8. februara, kad svi korisnici moraju da prihvate nove Uslove poslovanja i Politiku privatnosti, koji omogućavaju dijeljenje određenih podataka sa Facebook platformom.

Podaci, koje će Facebook prikupljati preko WhatsApp aplikacije su:

  • broj telefona korisnika
  • informacije o posjećenim linkovima iz poruka
  • podaci o pregledanim video sadržajima
  • posjećenim Wi-Fi mrežama
  • lokaciji korisnika (WhatsApp je slagao da to neće biti slučaj),
  • kao i o tome kad ste punili bateriju telefona.

O svim podacima, koje će Facebook moći da koristi u svom ekosistemu možete se raspitati kroz aplikaciju WhatsApp prateći putanju: Tri tačke (gore, desno) ->Settings ->Help ->Terms and Privacy Policy.

O tome koliko je WhatsApp aplikacija bezbjedna, kako funkcionišu moderni servisi za dopisivanje i savjetima kako da se zaštitite od mogućnih napada na vaše podatke i privatnost razgovarali smo sa stručnjacima jedne od najvećih antivirus kompanija na svijetu, iz Rusije.

Ana Larkina, viši istraživač kompanije Kaspersky za MONDO je rekla: “Ništa nije zaista besplatno i, nažalost, trenutni biznis modeli besplatnih servisa znače da, zapravo mi plaćamo za korišćenje svojim podacima! Društvene mreže, neke aplikacije za dopisivanje i sistemi za pretragu interneta zarađuju od oglasa i što ličnije reklame tj. što bolje kreirane reklame spram interesovanja onog ko ih gleda - to bolje, a za to su potrebni lični podaci. U suštini, Facebook i druge kompanije posluju ovako već nekoliko godina, kako na toj mreži, tako i kroz svoje pridružene servise.

Ipak, dobre vijesti su da, pod jedan - većina kompanija, uključujući Facebook, su transparentne u vezi sa svojim načinom poslovanja i, pod dva - WhatsApp ne čita naše konverzacije, jer sadrži enkripciju tj. zaštitu podataka s kraja na kraj (end-to-end), ali ono što prate su tehničke i informacije o nalogu.

Nadalje, integracija između Facebook i WhatsApp platformi samo će se povećavati i korisnici će morati da odluče koji nivo razmjene informacija im odgovara i koje aplikacije za razmjenu poruka preferiraju. Srećom, postoji niz alternativnih platformi za razmjenu poruka i trenutno korisnici mogu sami da odluče šta im najviše odgovara“.

Koja aplikacija za dopisivanje je najbezbjednija

Istraživač prijetnji u mobilnom ekosistemu kompanije Kaspersky, Viktor Čebišev, osvrnuo se na pitanje, koje ovih dana mnogi sebi postavljaju - koja aplikacija za dopisivanje je najbezbjednija za korisnike?

Nažalost, odgovor je kompleksan, ali nedvosmisleno je iOS tehnički bezbjednija platforma, nego Android. Takođe, za MONDO je Čebišev otkrio i kako da se zaštitimo od mogućih napada na naše mobilne uređaje. To su praktični i brzo primjenjivi savjeti, koje svako od nas odmah ima priliku da uradi.

Najveći broj današnjih aplikacija za dopisivanje su relativno sigurne, jer koriste enkripciju za slanje sadržaja. Na iOS uređajima ovaj faktor (end-to-end enkripcija) zaista je pouzdana.

S druge strane ne bi trebalo smetnuti s uma mogućnost napada na korisnikov uređaj ili pokušaja zlonamjernih ljudi i hakera da ih zaraze. Zato je situacija na Android platformi nešto drugačija, jer na primjer, postoji tzv. ugrađen Accessibility Service u uređaj. Poznati su slučajevi napada na ovaj servis, putem kojeg je pristupano podacima korisnika. Preciznije, prošle godine otkrili smo stalkerware tip napada, koji je bio u mogućnosti da dobija sadržaj poruka primljenih i poslatih poruka razmijenjenih kroz Instant Messaging aplikacije koristeći ranjivost Accessibility Service-a".

Ako, ipak želite da obrišete WhatsApp nalog, pratite sljedeću priču >>>

Pravila za zaštitu uređaja i aplikacija za dopisivanje:

  • Zbog toga, da bi zaštitili svoje uređaje, savjetujemo im da prate sljedeća pravila:
  • Preuzimajte aplikacije za dopisivanje samo sa zvaničnih izvora
  • Nemojte preuzimati nikakve aplikacije sa “trećih strana“ (third-party sources)
  • Čitajte Politiku poslovanja i Uslove korišćenja prije upotrebe aplikacije!
  • Ne klikćite na sumnjive, po mogućstvu nikakve linkove u porukama
  • Koristite sigurnosne mehanizme na uređaju kad god je to moguće (aktivirajte ih)
  • Vodite računa koje dozvole traži aplikacija!

Ako aplikacija traži dozvole, koje nisu logične - ne koristite je ili pokušajte da joj onemogućite te dozvole. Ovo je vrlo aktuelna tema u Android sistemu oduvijek i već smo pisali o tome, pa vas podsjećamo da saznate sve o tome kako dozvole za aplikacije funkcionišu, kako da ih isključite i na koji način mogu da vam naude.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS