• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vještačko srce uskoro u prodaji, radiće na baterije: EU dala zeleno svjetlo, poznata i cijena! (VIDEO)

Autor Miloš Delević

Tvorci ističu da funkcioniše kao pravo srce!

 Vještačko srce uskoro u prodaji, radiće na baterije: EU dala zeleno svjetlo, poznata i cijena! (VIDEO) Izvor: YouTube/ Printscreen/ Multimedia LIVE

Poslije dugog čekanja na dozvolu Evropske komisije, u drugom kvartalu 2021. godine će početi masovna proizvodnja i prodaja vještačkih srca kompanije Carmat.

S obzirom na stalni nedostatak donatora, ovaj uređaj će služiti kao alternativa doniranim organima, te se nadaju da će pomoći srčanim bolesnicima.

Na ovom projektu se radi trideset godina: "Ideja iza ovog srca, koja je 'rođena' prije trideset godina, je ta da se napravi uređaj koji bi zamijenio transplantaciju srca, uređaji koji fiziološki radi kao ljudsko srce, ono koje pulsira, koje se samoregulira i koje je kompatibilno sa krvlju“ ističe predsjednik Carmat kompanije, Stefan Pijat.

Ta kompanija je težila da dobije odobrenje EU kako bi svoj uređaj dostavili ljudima sa  koji se ne mogu uzeti u obzir kada je u pitanju lista čekanja za transplantaciju srca. Ovaj uređaj koji radi na baterije teži 900 grama, dok je srce čovjeka teško oko 300 grama, a koštaće više od 180.000 dolara.

Ne želimo da budemo zlobni, ali moramo da se zapitamo da li će uz njega stići i punjač ili će i Carmat poći putem poslovnog modela kompanije Apple. Šalu na stranu, srčani problemi spadaju u jedne od najčešćih uzroka smrti u svijetu, te ovakav jedan uređaj zaista može uticati da donese dobru promjenu!

Preko 2.000 ljudi je na listi čekanja za transplantaciju srca i to samo u zemljama koje su članice Evropske unije, Carmat planira da prva vještačka srca pomognu pacijentima iz Njemačke i Francuske. Pogledajte u video snimku kako to izgleda!

(Mondo.rs)

Veštačko srce (MobIT)
Izvor: Multimedia Live

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS