• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji internet pregledač jede najviše memorije? Rezultati će vas iznenaditi!

Autor Miloš Delević

Google Chrome koristi veliku količinu RAM memorije, ali isto to rade Firefox i Edge!

 Koji internet pregledač jede najviše memorije? Rezultati će vas iznenaditi! Izvor: MONDO / ScreenShot / Reddit, YouTube/ Printscreen/ TechJunkie

Pre nekoliko godina je kompanija video igara Corsair objavila zaista interesantnu fotografiju koja je veoma brzo postala viralna.

Na njoj se vidi čovek sa frizurom i majicom u bojama Google Chrome internet pregledača koji veoma pohlepno jede RAM memoriju.

Mnogi korisnici su prepoznali ovaj problem i zaista je tako, Chrome uopšte ne štedi memoriju vašeg računara! Loš glas po ovom pitanju prati Google-ov pregledač, ali se postavlja pitanje kako se konkurecija nosi sa ovim problemom. Zbog toga je Tom's Guide rešio da sprovede istraživanje, a rezultati istog su više nego zanimljivi!

Oni su uporedili Google Chrome sa Mozilla FireFox i Microsoft Edge internet pregledačima, a za divno čudo, Chrome nije bio najgori. Verovali ili ne, najlošije se pokazao FireFox koji je u proseku najviše koristio RAM memorije, dok je najbolji bio Edge u svakom testu! 

Random access memmory ili RAM memorija je potrebna računaru kako bi renderovala (stvorila, napravila) tekst, fotografiju, muziku, video snimke. Ona je od vitalnog značaja za sve što nađete na internetu. Zbog toga je vašem internet pregledaču potrebno dosta RAM memorije, pogotovo ako u istom otvorite više stranica, odnosno tabova!

Kako bi ovaj test bio legitiman, morali su da izbrišu sve podatke i istoriju, te su koristi profile za "goste" na Chrome i Edge pregledačima, dok se ta opcija na FireFox-u zove "clean profile", a sve kako bi sprečili ekstenzije i sačuvane stranice da zauzimaju dodatni prostor. Ceo proces je ispraćen preko Windows Task Manager opcije.

Drugi korak je bio taj da se proveri kako svaki od ovih programa podnosi veliki broj podataka. Zbog toga je otvorio veliki broj stranica, umesto što je pokreteo jednu po jednu istovremeno, uglavnom je prioritizovao i optimizovao podatke kako bi sačuvao RAM memoriju. Potom je na deset početnih tabova dodao još deset zahtevnih internet stranica kao što su eBay, The New York Times, Google Stadia, itd...

Da bi u potpunosti testirao internet pregledače, otvorio je čak 60 tabova u Chrome, Firefox i Edge pregledačima. Tri stranice po 20 puta nekog sajta je otvorio u njima. Finalni test je bio taj da pokrene svaki pregledač dva puta i da u svakom otvori po 20 stranica. U svim kategorijama je Microsoft Edge "nadigrao" svoje rivale dok su se u pojedinim Chrome i Firefox smenjivali na drugoj poziciji. U našoj galeriji možete da pogledate te rezultate (druga fotografija).

Microsoft je uradio sjajan posao kada je u pitanju Edge, te ne čudi da se sve više ljudi koji koriste računare opredeljuje za njega. Ukoliko vaš računar poseduje dosta RAM memorije, budimo realni, ovi rezultati su irelevantni, ali isti mogu mnogo da znače za slabije računare, a pogotovo za slabe laptopove!

Potrošnja RAM memorije će nekad da varira u zavisnosti od sistema, od toga kakve stranice posećujete i kakve sve ekstenzije koristite, što znači da ne treba ovaj test da shvatite kao "koji je najbolji internet pregledač na tržištu", već čisto vam daje dodatni uvid u odabiru browser-a. Mnogim korisnicima je nekad bitniji komfor ili dizajn, te se ukusi različiti po tom pitanju. 

Zbog toga nam pomognite i glasajte u anketi da bi i ostali naši čitaoci stekli utisak o 'najboljem internet pregledaču'.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS