• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve će kontrolisati vještačka inteligencija: TikTok zabranio pristup djeci ispod 13 godina

Autor Dušan Volaš

Platforma TikTok je zabranjena za djecu mlađu od 13 godina, konačno, a mjere će sprovoditi vještačka inteligencija, ali će i roditelji morati da se uključe.

 Sve će kontrolisati vještačka inteligencija: TikTok zabranio pristup djeci ispod 13 godina Izvor: MONDO portal / TikTok

Kineska platforma za postavljanje video snimaka je najzad 3. februara konačno blokirala pristup djeci ispod 13 godina na aplikaciji TikTok i koristiće vještačku inteligenciju da potvrdi godište korisnika.

Ovaj zakasnio, ali veoma važan korak dolazi nakon nedavne tragične smrti desetogodišnje djevojčice iz Palerma koja je izvršila samoubistvo vešanjem u izazovu onesvešćivanja (Blackout).

Nadzorno tijelo Italije će procijeniti efikasnost mjera, koje je objavio TikTok, prenela je ANSA. Nakon smrti djevojčice 21. januara, uslijedio je slučaj žene (48) iz Sirakuze na Siciliji, koja je ispitana zbog navodnog podstrekivanja na samoubistvo postavljanjem video snimka na TikTok mreži, na kojem se vide muškarac i žena kako obmotavaju ljepljivu traku oko usta i nosa, u još jednom Blackout izazovu.

Istražitelji su, u međuvremenu, proširili istragu povodom smrti djevojčice iz Palerma, postavljajući pitanja Facebook i Instagram platformama - kako je bilo moguće da otvori naloge i na njihovim platformama, a da za to nema dovoljno godina.

Facebook je poručio da će potpuno sarađivati sa istražiteljima, a što se tiče uticajne TikTokerke iz Sirakuze, policija je otkrila da je postavila još snimaka, uz pomoć kojih je došla do 730.000 pratilaca raznih uzrasta. Oni prate oko 20 opasnih izazova, uključujući udisanje kreme kroz nos, zatvaranje očiju klještama i inscenirano lomljenje ruke loncem za kuvanje.

Sve izazove je izvela žena iz Sirakuze, a svi njeni video snimci su uklonjeni.

Sumnja se da je i dječak iz Srbije preminuo igrajući Blackout izazov krajem januara. Stručnjaci su apelovali na roditelje da povedu računa šta djeca koriste na telefonima i na kojim internet stranama ili servisima provode vrijeme.

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS