• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi test internet brzine: Opcija koju smo dugo čekali

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

SpeedTest.net aplikacija i sajt uvode merenje maksimalnog kvaliteta videa snimaka.

 Novi test internet brzine: Opcija koju smo dugo čekali Izvor: MONDO / Ookla

Kompanija Ookla, poznata po internet servisima za merenje brzine prenosa podataka dobio je sasvim novu opciju, koja će biti u stanju da nam otkrije koliko kvalitetan video naša mreža može tačno da “izgura“.

Ookla je u najnovijem zapisu na svom zvaničnom blogu kompanije tako objavila da uvodi zanimljivu opciju, ali za sada samo za aktivne iOS uređaje, da bi se ona kasnije pojavila i za korisnike drugih platformi.

Možda će vas zanimati:

Aplikacija će nakon najnovije nadogradnje biti u mogućnosti da pretpostavi maksimalnu rezoluciju videa, vrijeme njegovog učitavanja i ono najvažnije - toliko opterećujućeg mnogima bufferinga na aktivnoj internet mreži. Testiranje je besplatno i tako će biti kad se Ookla aplikacija posljednje verzije SpeedTest.net pojavi i na svim drugim platformama.

Kompanija je objasnila da je za kvalitet videa potrebno napraviti jedan ovako poseban dio testa, zato što pružaoci internet usluga prenošenje videa tretiraju različito u odnosu na ostale vrste prenosa podataka - klasični podaci, učitavanje stranica, prenos slika, striming i preuzimanje muzike i slično. Ovo znači da bi vaša mreža mogla da ima, recimo brži prenos videa, ali sporije druge vrste prenosa podataka, pa čak i teksta i fotografija.

Naravno, situacija će u većem broju slučajeva biti obrnuta, ali to će vam reći upravo ova aplikacija!

Kako se testira brzina video prenosa

Testiranje video prenosa uz pomoć SpeedTest.net aplikacije je baš jednostavno. Nakon što otvorite aplikaciju iz navigacione trake birajte stavku Video i nakon toga pritisnite žuti, veliki taster. Aplikacija će izmeriti mogućnost prenosa za različit kvalitet video segmenta vaše veze, nakon čega ćete dobiti izmjerene rezultate. Nakon toga znaćete na čemu ste i koji je kvalitet videa najpodesniji za vaš internet, kako ne biste prekidali video prenos.

Video koji prenosite do vas dolazi kroz adaptivne brzine prenosa, koje prilagođavaju kvalitet slike mogućnostima vaše mreže. Test videa mjeri upravo pomenutu adaptivnu brzinu, kako bi vam brzo i lako pružio bolji uvid u to kakve performanse biste trebali da očekujete na vašoj internet konekciji. Naravno, postoji šansa da će test videa javiti da vaša mreže nije u stanju da propusti maksimalnu teorijsku rezoluciju videa, koju podržava vaš uređaj - laptop, telefon, tablet ili neki drugi ili brzinu, koja je teorijski očekivana od propusnog opsega vaše internet veze.

Ako se to dogodi i vama, riječ je o problemu s mrežom tj. kvalitetom signala, koji imate na uređaju.

SpeedTest.net aplikacija dostupna je za iOS, Android i AppGallery uređaje, kao i za MacOS, Windows i Linux za računare.

Javite koliko je brz vaš video! ;)

(MONDO / Makeuseof)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS