• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlučujući faktori za mobilne telefone u 2021. godini su ove stvari!

Autor Miloš Delević

Kriza je uticala gotovo na sve proizvođače mobilnih telefona, jedino ne na kompaniju iz Kupertina.

 Odlučujući faktori za mobilne telefone u 2021. godini su ove stvari! Izvor: YouTube/ Printscreen/ Karl Conrad

U poslednjem kvartalu 2020. godine, prodaja pametnih telefona je opala za 5% uprkos novogodišnjim praznicima.

Pandemija koronavirusa je uticala na celo tržište, te je veliki broj proizvođača imao problem sa snabdevanjem/proizvodnjom, dok su i pojedini potencijalni kupci odložili kupovinu novog pametnog telefona.

Rezultati kompanije Gartner ističu da je poslednji period bio težak za proizvođače, ali da je kompanija Apple zabeležila rast zahvaljujući potražnji iPhone 12 telefona. "Prodaja više 5G pametni telefona, kao i prodaja uređaja nižeg i srednjeg cenovnog ranga, je minimalizovala pad tržišta u četvrtom kvartalu 2020. godine. Iako su potrošači ostali oprezni u trošenju i zadržavali se od neke poveće kupovine, 5G telefoni i opcije kao što su PRO kamera su ohrabrile pojedine kupce da priušte novi pametni telefon ili da nadograde stari u ovom kvartalu" - otkrio je Anšul Gupta, viši direktor istraživanja u Gartneru.

Poslovni model kompanije Apple da se okrene premijum telefonima i jakom brendu, zajedno sa 5G mrežom, je dovelo do toga da je prodato 79,8 miliona iPhone telefona. To je rast od 14,9%, dok je Apple-ov udeo na tržištu 20,8%. Pored te kompanije, jedini proizvođač telefona koji je zabeležio rast u prethodnoj godini je Xiamoi, i to za 33,9%, odnosno 43,4 miliona prodatih telefona, prenosi TechRadr.

Ispred te kompanije je Samsung koji je zabeležio pad od 11,8%, ali je ovaj južnokorejski gigant uspeo da proda više od 60 miliona telefona. Još jedna kineska kompanija na listi, Huawei je zbog zabrane američke vlade nastavio da pada, čak 41,1% manje u odnosu na prošli kvartal, što je oko 35 miliona prodatih primeraka i 8,9% udela na tržištu u četvrtom kvartalu.

Kada se povuče crta za celu godinu, top lista vas neće iznenaditi. Huawei se uprkos svim problemima u 2020. godini našao na trećem mestu, Apple je drugi, a kompanija koja je prodala najveći broj uređaja u prošloj godini je Samsung. "U 2021. godini dostupnost 5G pametnih telefona i inovativne opcije će biti odlučujući faktori kod korisnika. Rastuća potražnja za 5G van Kine će povećati prodaju telefona u 2021. godini" - zaključuje Gupta.

Što se tiče Kine, kompanija Huawei je zabeležila najbolji rezultat (25,1%), iako je imala značajan pad, a veoma dobro je prošao Apple na tamošnjem tržištu, te sada deli drugo mesto sa kompanijom Oppo sa 19,3% udela na tržištu u poslednjem kvartalu prošle godine. Kada je u pitanju cela godina, Huawei i dalje ima značajnu prednost u odnosu na konkurenciju, skoro 40% udela na tržištu, posle čega slede kompanije Vivo, Oppo, Xiaomi i Apple, otkrivaju podaci analitičke kompanije International Data Corporation (IDC). U našoj galeriji možete pogledati podatke kompanije IDC, koji su slični podacima kompanije Gartner, ali ne i identični.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS