• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbolje besplatne Photoshop alternative: Neke su jednostavne, druge imaju ogroman broj sjajnih opcija

Autor Dušan Volaš

Za profesionalce, ali i za početnike koji hoće na brzaka da isprave fotografije!

 Najbolje besplatne Photoshop alternative: Neke su jednostavne, druge imaju ogroman broj sjajnih opcija Izvor: MONDO / Adobe, YouTube/ Printscreen/ Photoshop Tutorials by Webflippy

Kada se govori o programu za kreiranje, obrađivanje i editovanje sadržaja kao što su fotografije, Adobe Photoshop je bez ikakve sumnje najpopularnija takva aplikacija, te se visoko kotira u toj industriji.

Cijena ovog programa je za "običnog korisnika" previsoka, pogotovo kada se uzme u obzir da je u pitanju mjesečna pretplata, dok se u pojedinim radnjama može naći i godišnja licenca za oko 600 evra.

Srećom po sve nas, tržište je prepuno jeftinih i besplatnih softvera koji će vam omogućiti da izmijenite fotografije. Iako nemaju funkcije koje posjeduje Photoshop, kao što je na primjer cloud storage, one su i više nego dobre alternative, pogotovo ako ste početnik.

GIMP

GNU Image Manipulation Program ili u narodu poznatiji kao GIMP je možda i najpoznatija besplatna alternativa na tržištu. Ona je i više nego dobra u zamjenjivanju Photoshop-a, jer baš kao i taj program i GIMP posjeduje ogroman broj alatki za fotografije. Ipak, ni on nije izbjegao probleme, možda i najvažniji kod početnika je korisnički interfejs koji će i one iskusnije da odbije.

Pored svih tih opcija, vi možete da instalirate i plugin-ove koje će vam doneti još više funkcija, a ukoliko zaista uložite truda i vremena, moći ćete da uradite mnogo toga. Ono što GIMP-u nedostaje je režim za crtanje, format RAW (tu su GIF, JPEG, PNG i TIFF). Ovaj program je dostupan za Mac, Windows, kao i za Linux operativne sisteme. Moramo napomenuti da mnogo bolje izgleda verzija za Windows, nego što je to slučaj za Linux.

Na njihovom sajtu imate i tutorial za neke najosnovnije funkcije!

Photopae

Jedan od boljih programa za početnike je Photopea. Napravili smo jednu grešku, ovo nije program, već je u pitanju internet stranica, što znači da nećete morati ništa da skidate ili da instalirate na vaš računar, već vam je potreban internet pregledač! Pored toga što je mnogo lakši za korišćenje od prethodnika, on će vam omogućiti da neke jednostavnije zadatke uradite mnogo brže, na primer ako treba da promenite dimenziju fotografije.

Kako je u pitanju editor koji se koristi putem internet pregledača, on je dostupan na svim platformama, a podržava formate kao što su PSD, XCF, Setch, XD, CDR, PSD, PNG, SVG, RAW i JPG. Treba istaći da vam nije potrebna nikakva ekstenzija kako biste ga koristili. Najveća mana mu je ta što se sa desne strane nalaze reklame, pošto je u pitanju besplatan sajt za korišćenje, ali vam one neće iskakati i mešati se u posao. Prosto su tu kako bi vas iznervirale!

Paint.Net

Zvuči vam poznato? Microsoft je sa razlogom dao takvo ime ovom programu jer je to u suštini nadograđena verzija MS Paint.Prepoznatljiv i prijateljski nastrojen korisnički interfejs mu idu na ruku, a da je odličan za početnike tu su alatke kao što su history tool, layers, rulers i mnoge druge.

Treba istaći da je i nešto brži od konkurencije zbog lakoće upravljanja, što suzava trenutke frustracije. Ako ste zabrinuti za performanse, nemojte da brinete za to, jer Paint.Net redovno dobija ažuriranja sa novim opcijama, poboljšanjima i ispravkama. Mana mu je nedostatak RAW formata, što znači da ćete ga prerasti ukoliko postanete sve bolji u editovanju, kao i to što je samo dostupan za Windows. Najveća mana mu je nedostatak alatki slice, patch i spot healing.

Krita

Još jedna solidna alternativa kojoj je potrebno malo više fleksibilnosti kako bi bila na odličnom nivou. Krita veoma liči na Photoshop, kako izgledom, tako i kada je koristite. Podržava lenjire i mrežu, a dolazi sa već instaliranim predlošcima (templates), a ima i veliki set opcija i efekata.

U odnosu na konkurenciju, ona je dosta sporija i nekada zna da "zabode", dok joj i nedostaje istorija poteza što je ogroman minus. Rijetko kada dobija i ažuriranja i ne posjeduje podršku za RAW fotografije. Dostupna je na Linux, Mac i Windows operativnim sistemima. Na njihovom sajtu ćete naći i ogroman broj tutorijala, od najosnovnijih do nešto komplikovanijih poteza.

Ukoliko možete da zanemarite neke opcije koje nedostaju i to što zna da uspori, Krita je više nego solidan program!

Niste zadovoljni prijedlozima? Pogledajte i sljedeće programe!

PhotoWorks - dostupan samo za Windows
Colorcinch - dostupan za korišćenje samo preko internet pregledača
Sumopaint - iOS, Linux & Windows
Seashore - iOS
Pixlr x - postoji verzija i za internet pregledač
Photo Pos Pro - dostupan samo za Windows
iPiccy - dostupan za korišćenje samo preko internet pregledača

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS