• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vakcine u prodaji na Dark Webu: Šta je sve dostupno i po kojoj ceni

Autor Dragana Božić

Usred pandemije Covid-19 ilegalno tržište je u procvatu sa ponudom vakcina različitih proizvođača i sertifikata o vakcinaciji za antivaksere koji žele da putuju

 Vakcine u prodaji na Dark Webu: Šta je sve dostupno i po kojoj ceni Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Kao i sve do sad, i vakcine i potvrde o vakcinaciji su našle put do ilegalnih tržišta. Dark web, dio interneta u koji čak ni pretraživači ne zalutaju odnedavno je počeo da trguje vakcinama različitih proizvođača i sertifikata o vakcinaciji.

I dok u regionu, uprkos dostupnim vakcinama dobar dio stanovništva ne želi da se vakciniše, u svijetu se ljudi grabe za dostupnim vakcinama, što je izazvalo potražnju na ilegalnim tržištima. Dark Web, dio duboke ilegale Interneta u kojem vladaju kriminalci, prodaja droge, oružja i svega onoga što ne možete da nađete u prodavnicama legalnim putem, postao je bogatiji za ponudu vakcina. AstraZeneca i Johnson & Johnson vakcine se kreći od 1000 USD po dozi, dok ćete za sertifikat o uspješnoj vakcinaciji morati da platite od 200 USD pa na više. Ako vam je potreban lažan dokaz o negativnom PCR testu, oni su dostupni za 25 USD, sa akcijom na pojedinim mjestima: "kupiš dva, dobiješ tri".

Dokaz o vakcinaciji
Izvor: SmartLife / DarkWeb / Screenshot

Zdravorazumski posmatrano, vama niko ne garantuje da su vakcine prave, ali po svemu sudeći djeluje da je tako. Reklame o ponudi vakcina su se utrostručile u posljednjih mjesec dana uslijed skokova zaraženih u nekoliko većih žarišta, uključujući i SAD. S druge strane, ukoliko vam se jave neke komplikacije, teško da će bilo ko znati da vam pomogne, pošto vam niko ne garantuje šta ste primili. 

Problem može biti i ako ste primili placebo ili neku drugu vakcinu a mislite da ste imuni, pa možete nesvjesno da zarazite druge ljude, uključujući i najmilije. Slično je i sa sertifikatima o vakcinaciji, potrebnih za dobijanje pasoša za putovanje koji mogu biti veoma opasni, jer se potencijalno bolesne osobe mogu predstavljati kao zdrave i napraviti eksponencijalni rast zaraženih i nova žarišta za vrlo kratko vrijeme.

Izvor: SmartLife/Kaspersky

Pored ilegalne strane kupovine i prodaje vakcina i sertifikata, postavlja se i pitanje moralne odgovornosti, koje treba postaviti antivakserima koji kupuju sertifikate o vakcinaciji koje ne priznaju, kako bi mogli neometano da putuju, izlažući tako druge ljude riziku.

S druge strane, dostupnost vakcina u različitim dijelovima svijeta uzrokuje potražnju za vakcinama na ilegalnim tržištima, pa je samo bilo pitanje vremena kada će se ovo dogoditi.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS