• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inicijativa iz Zagreba: Pokret "dobrog uticaja" i kodeks za influensere

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

U Zagrebu je danas najavljeno da "iz Hrvatske kreće prvi svjetski pokret - Pokret dobrog uticaja (The Good Influence Movement - GIM)" koji će okupiti, obučiti i dati potvrde "influenserima" za odgovorno društveno djelovanje i pozitivan društveni uticaj.

 Inicijativa iz Zagreba: Pokret "dobrog uticaja" i kodeks za influensere Izvor: @tatyana.buzmakova via Twenty20

"Influenseri" su popularne osobe koje svojim primjerom uz pomoć društvenih mreža, televizije i drugih medija, a i uz pomoć komercijalnih sponzora, utiču na javnost u raznim oblastima, posebno preporučujući proizvode, usluge, praksu, ponašanje. Smatraju se uticajnim i navodno iskusnim i stručnim za to što govore o nečemu što promovišu.

Agencija HINA je prenijela da će to biti "globalna inicijativa o etičkom kodeksu influensera" koju je uz podršku Ambasade Francuske u Hrvatskoj pokrenula ; Marina Orsag, komičarka i "influenserka", a koncept razradio "Impact House" čija je direktorka Tamara Puhovski.

"Influenseri" će "procesom sertificiranja" biti ;motivisani i obvezani da se posvete odgovornom društvenom delovanju i pozitivnom društvenom uticaju. To će obuhvatati obuku iz psihologije, sociologije, etike i javne komunikacije.

Etička povelja

Najavljena je i izrada prve "Etičke povelje influensera/ki", čime će se, kao i sertifikatima, baviti grupa stručnjaka koja im može pružiti podršku i objašjenja, dodeliti ili oduzeti sertifikat.

Orsag je rekla da je "uticaj raznih influensera/ki na ljude i društvo poprilično velik", ali da oni "ponekad ne paze dovoljno na društvenu odgovornost svojih objava", te je zato potrebno da postoji neka organizacija koja bi obučavala o društvenoj odgovornosti, toleranciji, jednakosti, medijskoj pismenosti i "svemu što život čini boljim", kako bi njihove objave postale kvalitetnije i društveno odgovornije.

Orsag je najavila da krajem septembra očekuju prvu GIM konferenciju i da se već javljaju hrvatski, regionalni i strani "influenseri" koji žele da učestvuju, a Puhovski rekla da će 31. avgusta u Zagrebu organizovati okrugli sto i predstavljanje "Etičkog kodeksa influensera/ki".

"Možemo i moramo raspravljati o tome da li je 'influenserstvo' nova struka, ali ne možemo raspravljati o tome da svaka pozicija moći mora biti uparena s razumevanjem i poštovanjem odgovornosti koju ta moć nalaže", istakla je Puhovski.

Ona je rekla da se ne može ignorisati društvena moć "influensera" jer se u svijetu 82 odsto nekih kategorija kupaca oslanja na preporuke "influensera", a računa se da jedan dolar uložen u "influensere", donosi 5,78 dolara dobiti.

(Beta)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS