• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple uklonio društvenu mrežu za antivaksere

Autor Marko Nešović

Hibridna aplikacija za upoznavanje i druženje Unjected uklonjena je sa App Store, kao jedan od poteza kompanije Apple da se spriječi širenje pogrešnih, neprovjerenih i opasnih informacija.

 Apple uklonio društvenu mrežu za antivaksere Izvor: SmartLife / Unsplash / Ivan Diaz, SmartLife / AppStore

U zvaničnoj izjavi Apple je uklonio Unjected aplikaciju uz obrazloženje da neprikladno referencira teme i koncepte COVID-19 pandemije. Unjected se reklamira kao platforma koja pruža prostor korisnicima koji žele da pronađu istomišljenike koji podržavaju medicinsku autonomiju i slobodu govora. Osnivači aplikacije za upoznavanje su takođe uključeni u konflikt i sa Android aplikacijom, jer i Google ne dozvoljava propagiranje neistine i plitkoumlja.

Sajt Unjected aplikacije ima uobičajene tvrdnje vezane za COVID-19 vakcine poput služenja za biološka oružja, povezivanje na 5G mreže i modifikaciju gena. Otprilike sve ono što možete da pronađete kod usputnih jutjubera koji žele da preko noći postanu slavni propagirajući neistine i trujući umove lakovernih korisnika, posebno starije populacije.

Vakcine
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

I Google se pridružio

Google je 16. jula poslao obavještenje da Unjected ukloni pogrešne i netačne informacije sa sajta u roku od dve nedjelje kako bi izbjegli uklanjanje sa prodavnice. Nakon što su dobili obavještenje, razvojni tim je uklonio ova obavještenja, ali je Šelbi Tomson, ko-osnivač aplikacije izjavio da će Unjected ponovo objaviti neistinite informacije i vratiti sve što je uklonjeno, kao i da se neće povinovati Google zahtjevu. Jasno nam je da gospodinu Tomsonu treba novca za još jedan Ferrari, i novu vikendicu na Havajima, jer se tamo najbolje rađaju ideje za teorije zavjere, ali ne djeluje baš inteligentno objaviti da se nećete povinovati zahtjevu vlasnika Play Store čije servise koristite.

Aplikacija takođe ima i Instagram nalog na kojem podržava svoju perspektivu o slobodi i ne suzdržava se u propagiranju pogrešnih informacija poput onih da mRNK vakcine mijenjaju vaš DNK, uprkos jasnom stavu Instagram platforme o pogrešnim informacijama. Možda ih samo nije dovoljno ljudi prijavilo.

Apple je u nekoliko navrata objasnio da ova kompanija neće dozvoliti aplikacije koje promovišu anti-vakserski sadržaj. Apple je u obrazloženju za uklanjanje aplikacije takođe naveo da aplikacija podstiče svoje korisnike da koriste polu-legalne stvari kako bi izbjegli Apple regulative, što je samo po sebi dovoljno za zabranu na App Store.

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS