• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

35 godina smo čekali: Microsoft konačno mijenja Paint!

Autor Dragana Božić

Microsoft je odlučio da je 35 godina sasvim dovoljno i da bi mogao da uvede neka poboljšanja u svoju popularnu aplikaciju za crtanje – Paint.

 Microsoft mijenja Paint Izvor: SmartLife / Unsplash / Windows

Ako ste se nadali da ćete uskoro vidjeti promjene koje je Microsoft unio, moraćemo da vas razočaramo, jer su one rezervisane za novi Windows 11 operativni sistem. Od novembra 1985. godine Paint je dio Windows operativnog sistema, a Microsoft je riješio da je interfejs previše komplikovan i da mora biti simplifikovan.

Opcije će biti raspoređene tako da im je jednostavno pristupiti, poput onih za zamjenu olovke, četkice i prostih kopiraj-nalijepi opcija. Opcije za korak nazad (undo) i korak naprijed (redo) su sada pored File i View kontrola na samom vrhu, sa sve zaobljenim ivicama prozora u vrhu – u skladu sa novim, modernim Windows 11 izgledom.

Windows 11 Paint redizajn
Izvor: SmartLife / Unsplash / Windows

Funkcija ili kozmetika?

Za sada ne izgleda kao da će Paint imati neke funkcionalne izmjene i da će biti uvedene dodatne opcije, iako Microsoft naglašava da je aplikacija prilagođena za rad sa ekranom osjetljivim na dodir i olovkama. Sa druge strane, Microsoft Photos je aplikacija koja će dobiti vizuelne i funkcionalne izmjene. Tu su novi interfejs i korisničke novine poput alata za uređivanje koji lebde iznad slike, kao na Android i iOS aplikacijama.

Pored Paint i Photos Microsoft je najavio i nove Outlook i Teams aplikacije koje bismo trebali da vidimo u oktobru sa zvaničnim predstavljanjem Windows 11 operativnog sistema. Od manjih aplikacija Microsoft radi i na izmjenama za sat, snimačglasa, digitron i bilježnicu (Notepad). Sa druge strane Micrososft je iz novog OS-a takođe izbacio dosta stvari.

Windows 11 operativni sistem
Izvor: Windows

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Иксилон

Симплификован!?!?!!!? Поједностављен.

RECENZIJE

TIPS & TRICKS