• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Windows 11 radi sporije sa AMD procesorima: L3 keš memorija je problem

Autor Marko Nešović

Od 5. oktobra Windows 11 postao je zvanično dostupan za krajnje korisnike, ali su mnogi primjetili da se AMD procesori čudno ponašaju,

 Windows 11 radi sporije sa AMD procesorima: L3 keš memorija je problem Izvor: SmartLife / Nokia

Poslije promjena hardverskih zahtijeva, izmjena u posljednjem trenutku, proširivanja lista za kompatibilne procesore i mnogih drugih dječijih bolesti kroz koje je Windows 11 prošao, konačno smo dočekali njegovo zvanično predstavljanje. Međutim, uprkos uvjeravanjima predstavnika kompanije Microsoft da je sve sjajno i bajno, broj korisnika koji prijavljuju probleme u Windows 11 operativnom sistemu svakim danom sve je veći.

Prema obavještenju na zvaničnom AMD sajtu, primjećeno je da pojedine aplikacije u Windows 11 operativnom sistemu imaju slabije performanse zbog nešto većih latencija L3 keš memorije AMD procesora. AMD kaže da postoje dva problema koji se javljaju sa AMD procesorima i Windows 11 operativnim sistemom povećana latencija L3 keš memorije i UEFI CPPC2 “preffered core”.

Prvi problem tiče se povećanja latencije, odnosno kašnjenja procesorske keš memorije, tačnije L3 keša, koju AMD procesori dijele sa svim jezgrima. Povećanje latencije ove memorije direktno se odražava na brzinu obavljanja operacija, pa vam je jasno da AMD nije srećan zbog načina na koji Windows 11 radi sa AMD procesorima. Sa druge strane, UEFI CPPC2 “preffered core” se odnosi na dodjeljivanje izvršnih niti najbržem procesoru, što takođe ne radi kako bi trebalo, uzrokujući da AMD procesori rade lošije.

Kako to utiče na performanse?

Kada su u pitanju performanse, povećanje latencije L3 keš memorije utiče prvenstveno na aplikacije koje su osjetljive na vrijeme pristupa memoriji, koje imaju 3 do 5 odsto lošije performanse u aplikacijama i 10 do 15 odsto u eSports igrama.

Drugi problem sa nepravilnim dodjeljivanjem niti najbržem jezgru najviše pogađa aplikacije koje su osjetljive na rad sa jednom ili dve do tri izvršne niti i najizraženiji je kod procesora sa više od osam jezgara i TDP-om većim od 65W. Suštinski Wondows 11 ima problem kada treba da odabere jezgra kojima će da dodijeli izvršne niti, što rezultuje u smanjenim performansama.

Windows 11
Izvor: YouTube / CNET

Da nije tužno, bilo bi smiješno

AMD na svom sajtu navodi i da je Microsoft upoznat sa ovim problemom, te da će oktobarsko ažuriranje sadržati potrebne pakete koji će ispraviti ove probleme u radu sa AMD procesorima. Ni cijela dva dana otkako je zvanično predstavljen, a već se traži karta više za oktobarsko krpljenje svježeg operativnog sistema.

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS