• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holivud pobijedio pirate: VPN mora da blokira BitTorrent i čuva logove podataka da bi nastavio da radi

Autor Marko Čavić

Grupa filmskih kompanija željela je da se zakonom zabrane PopCorn Time i VPN.ht. Ovo drugo gotovo da su uspjeli!

 Holivud pobijedio pirate: VPN mora da blokira BitTorrent i čuva logove podataka da bi nastavio da radi Izvor: SmartLife / Panda Antivirus

Osim što su tražili da se sudskim putem zabrane PopCorn Time i VPN.ht, grupa filmskih kompanija na isti način traži da se pomenutim torent izvorima i VPN kompanijama zabrani i finansiranje - prije svega preko PayPal servisa.

Ovaj slučaj, pokrenut tokom aprila 2020. godine, vrlo brzo je počeo da se odvija u korist grupe filmskih studija, među kojima su Millennium Media, Voltage Pictures i CineTel Film, pa je VPN.ht morao da se poravna s tužiteljima.

Možda će vas zanimati

VPN.ht je pristao da potpuno blokira pristup BitTorrent protokolu (sajtu, aplikaciji i servisu), kao i svim njegovim dijelovima, kao i da čuva logove IP adresa ostvarene preko američkih servera.

Kompanija je rekla korisnicima da ne brinu, jer - više neće koristiti američke servere i da su bezbjedni, ali da je sudska naredba da čuvaju logove IP adresa i da će morati da ih predaju kad to sud zatraži. Ovi logovi mogu da se dovedu u vezu sa pojedinačnim korisnicima na neke od načina, a VPN.ht će morati da čuva podatke najmanje godinu dana od posljednjeg pojavljivanja IP adrese na tom servisu.

Tužba protiv kompanije Wicked Technology, koja poseduje VPN.ht Limited, je odbačena nakon što je rečeno da će BitTorrent protokol u potpunosti biti blokiran, a logovi čuvani. Sud u Virdžiniji zahtijeva da VPN.ht primeni apsolutne filtere, koji će blokirati svaki BitTorrent sadržaj preko US servera za najduže 30 dana od ovog poravnanja.

Nemamo namjeru da prijavljujemo naše klijente pa ćemo prestati da nudimo američke servere za ostvarivanje saobraćaja. Odbili smo da podijelimo bilo kakve informacije o našim klijentima, koje ionako nemamo“, rekao je portparol VPN-a za Torrent Frak sajt i naveo da neće čuvati nikakve logove, iako su se složili sa tim sudski.

Jednostavno, morali smo da pristanemo na ovo, jer nismo dovoljno veliki da nastavimo borbu“, zaključuje se u saopštenju VPN.ht dostavljenom pomenutom sajtu.

Povlačenjem tužbe VPN.ht ponovo može da koristi PayPal nalog za uplate korisnika, ali samo dok se bude ponašao u skladu sa odlukama suda. Na kraju, s obzirom na to da je ova tužba prošla, postavlja se pitanje da li će filmske kompanije istim putem sada krenuti i na ostale VPN servise, jer neće se zadovoljiti samo VPN.ht suspenzijom.

Sudbina PopCorn Time piratskog bioskopa je sljedeći korak udruženih filmskih studija i tu će morati još više da “zapnu“, ali vjerujemo da Holivud konstantno traži način da zatvori najveći onlajn ilegalni bioskop koji opstaje i širi se uprkos svemu.

Pogledajte koji VPN klijent da koristite umesto VPN.ht.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS