• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvije decenije postojanja: I dalje se koristi Windows XP

Autor Nikolina Damjanić

Prošlo je tačno 20 godina od dana kada je Windows XP ugledao svjetlo dana, i uprkos činjenici da je zvanična podrška prestala prije sedam godina, on se i dalje koristi.

 Windows xp se koristi nakon dvije decenije Izvor: SmartLife / Marko Nešović / Windows XP / Printscreen

Za one sa dobrim pamćenjem, Windows XP je predstavljen 25. oktobra 2001. godine, i oduvijek je bio jedan od najboljih operativnih sistema, prije svega zbog svojih performansi, stabilnosti i jednostavnosti korišćenja.

3 miliona korisnika

Nakon XP, Microsoft je predstavio Windows 7, 8, 10 i 11, koji mali broj korisnika i dalje drži na svojim računarima. Prema informacijama sa sajta StatCounter procenat korisnika koji su u septembru 2021. koristili Windows XP je i dalje 0,59%, što je skoro 3 miliona korisnika.

Prema podacima iz septembra Windows 10 dominira sa 79,8%, iza koga slijedi Windows 7 sa 14,8%, pa Windows 8.1 sa 3,4% i Windows 8 sa 1,16%. Nevjerovatno, ali oko 1,3 miliona korisnika iz potpuno bizarnih razloga i dalje koristi Windows Vista, pa vas molimo za minut ćutanja u njihovo ime, gdje god da se nalaze. U galeriji ispod pogledajte kako izgleda Windows XP u poređenju sa modernim verzijama operativnih sistema.

Jermenija baš voli Windows XP

Jedna od država koja je odgovorna za ovako visok procenat Windows XP korisnika je Jermenija, sa tržišnim udijelom od neverovatnih 53,5% iza kojeg sledi Windows 10 sa 32,8%.

Sedam i po godina bez podrške

Zvanična podrška za Windows XP je prestala 14. aprila 2014. godine, dok je ESU program trajao do 2019 godine. ESU je skraćenica od Extended Security Update (Produženog programa podrške), i u pitanju je opcija za klijente koji moraju da pokreću određene stare Microsoft proizvode nakon isteka podrške i sadrži kritične i/ili važne bezbednosne ispravke nakon datuma završetka proširene podrške za proizvod.

Windows operativni sistemi od 1985. do 2021. godine
Izvor: YouTube / Evolution Era

Bušan kao sir

To u suštini znači da od pomenutih tri miliona korisnika većina njih nije dobila ažuriranje sistema duže od sedam godina za sve ranjivosti i prijetnje koje su u međuvremenu otkrivene. Ruku na srce, Microsoft jeste puštao neke bitne ispravke koje su portovane na starije sisteme poput EternalBlue i BlueKeep, što znači da je na ovim računarima Windows XP nije baš primer bezbednog sistema.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS