• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove Apple VR naočare koje to nisu: Projektovaće vam sliku direktno na oko

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Umjesto klasičnih VR naočara koje smo već vidjeli mnogo puta, Apple ima keca u rukavu koji bi njihovo rješenje mogao da lansira daleko ispred svih.

 Nove Apple VR naočare koje to nisu: Projektovaće vam sliku direktno na oko Izvor: SmartLife / Apple

Tržište VR naočara se već godinama unazad muči da privuče dovoljan broj zainteresovanih korisnika. HTC sa svojim Vive nikako da napravi dovoljno dobar i cjenovno pristupačan uređaj, Facebook Oculus serija je nedostupna velikom dijelu populacije, a čak ni konzole nisu uspjele da zabilježe mnogo uspjeha sa VR i AR dodacima.

Vetar u leđa

Već neko vrijeme se priča o Apple AR/VR naočarima koje bi mogle da naprave iskorak u pravom smjeru i poguraju ovo tržište sa mnogo potencijala u pravom smjeru.

Problem sa postojećim sistemima je što dobar dio korisnika osjeća mučninu nakon korišćenja, dok oni koji nose naočare generalno imaju problema sa dodatnom opremom koja ide preko postojećih naočara. Ono što je zajedničko za sve postojeće sisteme je da koriste neki vid naočara sa malim ekranima ispred svakog oka, čime se kreira iluzija virtuelne realnosti.

Međutim, ukoliko je sudeći po patentu koji Apple posjeduje, može se zaključiti da ova kompanija pokušava da pristupi AR/VR problemu iz drugog ugla - projektujući sadržaj direktno na mrežnjaču vašeg oka.

Direktni projektor mrežnjače

Prema patentu koji se zove “Direktni projektor mrežnjače” kaže se: “Virtuelna realnost (VR) omogućava korisnicima da iskuse i/ili komuniciraju sa obuzimajućim vještačkim okruženjem, tako da se korisnik osjeća kao da se fizički nalazi u tom okruženju. Na primjer, sistemi virtuelne realnosti mogu da prikazuju stereoskopske scene korisnicima kako bi stvorili iluziju dubine, a računar može da prilagodi sadržaj scene u realnom vremenu kako bi obezbijedio iluziju korisnika koji se kreće unutar scene.”

Apple takođe sugeriše da bi takav sistem mogao uspješno da riješi probleme klasičnih VR sistema kao što su glavobolja ili mučnina. Direktni projektor mrežnjače takođe posjeduje sistem koji prati poziciju zenice oka i automatski prilagođava projekciju skeniranog polja, tako da se ono projektuje na zjenicu.

Apple 8K VR
Izvor: YouTube / Reality School

Naravno, postoji šansa da će Apple odustati od naprednih sistema koji dosad nisu viđeni i fokusirati se na unapređenje postojećih rješenja, ali je svakako zabavno vidjeti smjer u kojem Apple razmatra potencijalna rješenja VR naočara, koje možda ne budu naočare.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS