• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je Firefox Reality? Mozilla poklanja svoj VR internet pregledač

Autor Dragana Božić

Firefox Reality će narednih nedjelja biti uklonjen iz svih online prodavnica, a Wolvic će po ugledu na njega primjenjivati WebXR standard, kako bi korisnicima omogućio VR i AR iskustvo na web sajtovima.

 Šta je Firefox Reality Izvor: Smart Life/ Firefox Reality

Javnost jedva da je i čula za Firefox Reality Mozilla već odustaje od njega – VR internet pregledač se pojavio prije samo godinu dana, ali mu je već došao kraj.

Kraj ipak nije pravi kraj, budući da projekat preuzima španska kompanija Igalia, pa će izvorni kod Firefox Reality pregledača ubaciti u sopstveni projekat po imenu Wolvic. 

Iz kompanije kažu da na ovaj način nije sve izgubljeno i da će nastaviti baš tamo gdje je VR pregledač kompanije Mozilla stao.

Firefox Reality će narednih nedJelja biti uklonjen iz svih online prodavnica, a Wolvic će po ugledu na njega primJenjivati WebXR standard, kako bi korisnicima omogućio VR i AR iskustvo na web sajtovima.

Pretpostavlja se da Mozilla od VR pregledača odustaje zato što se radi o proizvodu koji još uvIJek ne privlači dovoljno pažnje – VR uređaji i dalje nisu uobičajena pojava u prosJečnim domaćinstvima. Ipak, ne dešava se često da kompanija pokloni proizvod od kojeg odustaje, umJesto da ga jednostavno ugasi i zauvIJek zaboravi na njega.

Istina je da je Mozilla od 2020. godine pretrpila određene gubitke i smanjila broj radnih mjesta, pa vjerovatno zbog toga mora da se fokusira na one proizvode koji će privući najveću pažnju. I Firefox već neko vrijeme gubi na popularnosti – prema posljednjim istraživanjima drži tek 9% računara, što je manje nego na primjer 2010. kada je to bilo 32%, ali više nego 2021. kada je mogao da se pohvali sa 7%.

Firefox Reality
Izvor: Smart Life/ @Mozilla Hubs

Kompanija ima i neke uspješne proizvode, na primjer Mozilla VPN, Pocket i servis za forvardovanje mejlova – Firefox Relay. Očekuje se i određeno povećanje prihoda tokom 2022. godine, ali ne dovoljno da se stekne potpuna nezavisnost od kompanija kao što je Google.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS