• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Windows XP i dalje popularniji: Windows 11 ne uspijeva da privuče pažnju

Autor Marko Čavić

Operativni sistem star više od dvije decenije i dalje je popularniji od najnovijeg Windows-a 11!

 Windows XP popularniji od Windows 11 Izvor: Microsoft

Kompanija Microsoft prilično nas je iznenadila najavom Windows 11 operativnog sistema, ali je imala veliki plan za korisnike - da veliki broj ljudi pređe na novi OS što prje.

Plan i ne ide baš kako se Microsoft kompanija nadala, pokazuju najnovija istraživanja.

Istraživanje Lansweeper kompanije, koje je, kako kažu u toj kompaniji, sprovedeno na uzorku od preko 10 miliona aktivnih računara sa Windows sistemom uz pomoć IT stručnjaka, pokazalo je da je Windows XP iz 2001. godine značajno popularniji nego Windows 11.

Baza korisnika Windows 11 operativnog sistema trenutno je tek na 1,44% ukupnog broja korisnika tog sistema, dok je Windows XP instaliran na 1,71% aktivno korišćenih računara. Od najnovijeg Windows operativnog sistema su popularniji i Windows 8 i Windows 7 koje koristi 1,99%, odnosno 4,70% korisnika.

Trenutno je lider popularnosti Windows 10, koji je instaliran na preko 80% aktivno korišćenih računara, a Windows 11 trenutno ne uspjeva da se nametne iako je prelazak sa Windows 10 besplatan i gotovo bezbolan na novi operativni sistem. Prema zaključcima ove kompanije Microsoft je očekivao da će Windows 11 biti prihvaćen mnogo brže.

Evo i kako Windows 11 izgleda:

Slabom prelasku na Windows 11 doprinjela je korisnička podrška za Windows 10, koja će trajati najmanje do 2025. godine, a mnogi biznisi bi morali da kupe nove mašine kako bi prešli na Windows 11, što nije opravdano ulaganje za najveći broj njih.

Prema ovom istraživanju čak 55% skeniranih računara nije u mogućnosti zbog hardverskih ograničenja da pređe na Windows 11 bez unapređenja ili kupovine novih računara, a najveći problem predstavlja TPM (Trusted Platform Module) komponenta, koji mnogi računari nemaju u verziji 2.0 i to ne može da se riješi, osim kupovine računara koji to ima.

Zanimljivo je da je Lansweeper kompanija otkrila da su na nekim računarima TPM 2.0 moduli samo bili deaktivirani, a da to njihovi korisnici nisu znali, pa svi koji nisu sigurni, a žele da pređu na Windows 11 treba da provjere i ovu stvar u sistemu svog računara.

Šta vi mislite o Windows 11?

Anketa

Da li vam se dopada Windows 11?

  • DA, odlično izgleda!

    56% (14)

  • NE, nisam zadovoljan/na!

    44% (11)

Da li vam se dopada Windows 11?

Rezultati

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS