• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki bezbjedonosni propust Windowsa, evo kako da se zaštitite

Autor Milan Živanović

Dobra vijest je da je u pomoć priskočila bezbjednosna grupa 0patch i objavila sopstvenu mikro-zakrpu, a Forbes piše da je otvorena za preuzimanje i kompatibilna s novim Windows 10, Windows 11 i Windows Server verzijama.

 rješenje za bezbjedonosni propust windowsa Izvor: Pexels/ ANdrea Piacquadio

Windows 10 i Windows 11 korisnici su se nedavno suočili s ozbiljnom opasnošću, pa bi trebalo da reaguju što prije.

Radi se o tome da je u okviru obe verzije operativnog sistema otkrivena ozbiljna ranjivost koju Microsoft ne samo da nije uspeo da zakrpi, već ju je samo pogoršao.

Možda će vas zanimati

Ranjivost je obilježena kao CVE-2021-34484, a hakerima omogućava da preuzmu kontrolu nad Windows 10, Windows 11 i Windows Server sistemima.

Bezbjednosni eksperti su šokirani zbog toga što se radi o bezbjednosnom propustu za koji u kompaniji Microsoft znaju već sedam mjeseci.

Bleeping Computer piše da su skorašnja ažuriranja napravila još gomilu problema za Windows korisnike, među njima i to da Bluetooth izaziva takozvani "plavi ekran smrti", grešku u Windows Active Directory, te druge komplikacije. Kompanija je nakon toga objavila nekoliko hitnih zakrpa, a stručnjaci ističu da nešto mora da se promeni što prije, jer su ovakve greške nedopustive.

Bezbjednosne zakrpe su se pokazale kao neuspješne, a iz kompanije je stiglo saopštenje u kojem piše da su "sjvesni opasnosti i da rade na tome da je riješe", bez datuma kada bi to moglo da se dogodi.

Dobra vijest je da je u pomoć priskočila bezbjednosna grupa 0patch i objavila sopstvenu mikro-zakrpu, a Forbes piše da je otvorena za preuzimanje i kompatibilna s novim Windows 10, Windows 11 i Windows Server verzijama. Da bi je preuzeli korisnici moraju da kreiraju nalog na 0patch Central, te da preuzmu 0patch Agent.

Ovo nije prvi put da se Microsoft suočava s ovakvim problemima, pa neki već ističu da je možda vrijeme da se napusti Windows. Ostaje da se vidi kako će se stvari razvijati ubuduće.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS