• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proton Mail – servis sa kojeg stižu dojave o bombama

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Lažne dojave o bombama u avionima srpske kompanije "Er Srbija", tržnim centrima, školama, a čak i beogradskom zoo-vrtu sve češće uznemiruju domaću javnost. Zajedničko svim pretnjama je da su poslate preko servisa "Proton Mail".

 Proton mejl Izvor: Shutterstock

Srđan Spasojević, IT stručnjak, objašnjava da je "Proton Mail" korisnički servis kao i svaki drugi, ali da ga izdvaja činjenica da su poruke šifrovane i da niko ne može da im priđe, osim onoga ko ih šalje i primaoca.

Gotovo je nemoguće utvrditi odakle dolaze prijetnje mejlovima poslatim preko servisa "Proton Mail". Ova kompanija je bazirana u Švajcarskoj i odgovara njenim zakonima koji su veoma strogi kad je riječ o zaštiti podataka.

Trenutno u svijetu postoji velika borba za očuvanje privatnosti korisnika, a Proton Mail je servis koji je želio da stane na put curenju informacija i njihovoj zloupotrebi. To je i razlog što su se brojne privatne i državne firme širom svijeta, ali i važne institucije, odlučile da svoju poslovnu komunikaciju obavljaju preko tog servisa.

Istovremeno, dugačak je spisak zloupotreba po kojima je "Proton Mail" postao prepoznatljiv, a prije svega po slanju dojava o lažnim bombama širom svijeta. U većini slučajeva je bilo veoma teško prinuditi ih da predaju podatke državama koje su bile mete", kaže je IT stručnjak Srđan Spasojević za Radio Beograd, prenosi RTS.

Ističe da "Proton Mail" nije prekršio nijedan zakon, već je krivično djelo počinio neko od korisnika.

"Mi smo posljednjih dana imali dosta problema jer se svaka dojava ozbiljno provjerava. Morali smo da vraćamo avione sa leta, da angažujemo protivterorističke jedinice u slučajevima kada su stigli mejlovi na adrese tržnih centara, škola, pa i zoo-vrta, a sve to košta. Da ne govorim o panici koja se izaziva kod ljudi. Uvijek postoji mogućnost zloupotrebe privatnosti koju toliko želimo, ali je teško ostvarujemo i uvijek je tanka linija između dobra i zla", kaže Spasojević.

Na pitanje šta je osnova preventive od sajber napada i kako se zaštititi, Spasojević objašnjava da države i kompanije moraju konstantno da ulažu novac u opremu i ljude koji će se boriti protiv visokotehnološkog kriminala.

Spasojević upozorava da svaki građanin mora da shvati koliko je važno da čuva svoje podatke i da ne živi u ubjeđenju da "nema šta da krije".

Povezano

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS