• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajvan uveo sankcije: Rusi ne mogu da kupe procesore brže od 25 MHz

Autor Dušan Volaš

Tajvan je sankcijama uveo brojna ograničenja na procesore koje Rusija i Bjelorusija mogu da kupe. Brzina takta do 25 MHZ i performanske od 5 GFLOPS-a su samo neka od njih.

 Rusi ne mogu da kupe procesore brže od 25 MHz Izvor: SmartLife / Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

Svojom novom odlukom, Tajvan će Rusiji i Bjelorusiji dozvoljavati da kupuju procesore, ali njihove brzine takta neće smjeti da prelaze 25 MHz, dok su performanse ograničene na 5 GFLOPS-a.

Kako prenosi DigiTimes, tajvansko ministarstvo za ekonomska pitanja je nedavno objavilo listu strateških visokotehnoloških proizvoda zabranjenih za izvoz u Rusiju. Ove sankcije su pogodile i Bjelorusiju, jer Tajvan smatra da bi mogli da pomognu Rusiji da uvozi takvu robu.

Možda će vas zanimati

Lista zabranjene robe za izvoz ne pokriva samo moderne čipove, već i svu tehnologiju koju bi Rusija mogla da reverzno konstruiše, što uključuje opremu za litografiju, skenere i skenirajuće elektronske mikroskope.

Što se tiče čipova koje Rusija i Bjelorusija mogu da kupe od Tajvana, postoji mnogo ograničenja - ne smiju imati performanse više od 5 GFLOPS. Poređenja radi, Nintendo 3DS konzola iz 2011. godine je imala performanse od 4,8 FP32 GFLOPS.

Dodatno, izvezeni čipove ne mogu imati aritmetičko-logičke jedinice više od 32 bita, više od 144 pina, kao ni eksternu interkonekciju sa brzinom prenosa podataka od 2,5 MB/s ili više. Povrh svega, njihova radna frekvencija ne smij da prelazi 25 MHz.

Ruska vlada je uložila 38,3 milijardi dolara u lokalnu mikroelektronsku industiju u nadi da će povećati proizvodnju koristeći svoj trenutni proces od 90 nm, kao i da će proizvoditi čipove na 28 nm procesu do 2030. godine. Najnoviji AMD procesori su izrađeni na TSMC procesu od 5nm.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS