• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompanija Tesla prodala Bitcoin u vrijednosti od skoro milijardu dolara

Autor Dušan Volaš

Prodaja se dogodila prije naglog pada tržišta.

 Kompanija Tesla prodala Bitcoin u vrijednosti od skoro milijardu dolara Izvor: Tesla

Izvještaj o zaradi u drugom kvartalu kompanije Tesla sadržao je iznenađenje koje je potreslo tržište kriptovaluta u sredu. Proizvođač navodi da je zaradio 936 miliona dolara od prodaje "digitalne imovine", što je navelo analitičare da zaključe da je kompanija prodala otprilike 75% svojih zaliha Bitcoin kriptovalute. Kompanija kaže da i dalje posjeduje kriptovalute u vrednosti od 218 miliona dolara.

Možda će vas zanimati

Prema proračunima kompanije CoinDesk, kompanija je prodala svoju digitalnu imovinu kada se valuta trgovala za otprilike 29.000 dolara po novčiću. "Bitcoin je završio drugi kvartal po cijeni od oko 18.700 dolara, što znači da je kompanija Tesla izbjegla značajno umanjenje vrijednosti svojih udjela prodajom ranije u tromjesečju", navodi se u izvještaju.

Bitcoin je pao za 1,7% kada je objavljena vijest.

Ovo nije prvi put da je Tesla, odnosno Ilon Mask, pomjerio tržište kriptovaluta. Prošlog februara, proizvođač automobila je izvijestio da je kupio Bitcoin u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara. Vijest je po prvi put lansirala cijenu jednog novčića iznad 43.000 dolara.

Sljedećeg mjeseca, Mask je ponovo poslao cijenu na rekordnu teritoriju uz tvit u kojem je objavio da će Tesla prihvatati plaćanje u ovoj kriptovaluti.

Kada je kompanija dva mjeseca kasnije promenila politiku, cijena Bitcoin-a je pala za 20%. Utvitu koji se poziva na zabrinutost za životnu sredinu, Mask je rekao da "Tesla neće prodavati nijedan Bitcoin i namjeravamo da ga koristimo za transakcije, čim rudarenje pređe na održiviju energiju".

Prema dokumentima objavljenim u sredu, kompanija je zadržala svoju poziciju duže od godinu dana nakon Maskovog tvita. Nalazi takođe otkrivaju da je proizvođač nadmašio očekivanja analitičara, prihodujući otrpilike 2,5 milijardi dolara.

Ova vijest dolazi samo dva dana nakon što je ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta uspjela da pređe vrijednost od bilion dolara. Ostaje nam da vidimo kako će ova odluka kompanije Tesla dalje uticati na tržište.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS