• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google značajno poboljšao pretragu - pronalaženje tačnih riječi nikada nije bilo lakše

Autor Ilija Baošić

Povratne informacije korisnika su ubijedile Google da poboljša prikazivanje tačnih reijči ili fraza.

 Google poboljšao pretragu Izvor: Google

Jedan od korisnijih alata u arsenalu Google pretrage je mogućnost pretraživanja tačnih riječi ili fraza upotrebom navodnika. Ova mogućnost je veoma korisna za korisnike koji tačno znaju šta traže i treba da pronađu određene informacije. Međutim, ova funkcija nije savršena, pa je Google ažurirao kako bi poboljšao rezultate koje prikazuje korisnicima.

Tehnološki gigant je u svom blogu detaljno opisao kako poboljšava pretragu pod navodnicima. Google softverski inženjer Jonghao Džin objašnjava da je ranije pretraga uključivala opis stranice, što je moglo, ali i nije moralo biti od pomoći korisnicima. Ali sa ovim novim ažuriranjem, pretraga će sada prikazati gde se tačno tekst pojavljuje u rezultatu, a takođe će podebljati riječ ili frazu za pretragu.

"U prošlosti to nismo uvek radili, jer se ponekad citirani materijal pojavljuje u dijelovima dokumenta koji nisu pogodni za kreiranje korisnih isječaka", objašnjava Džin. "Na primjer, riječ ili fraza može da se pojavi u stavci menija stranice, kojom biste se kretali do različitih dijelova sajta. Pravljenje isečka oko ovakvih odjeljaka možda neće proizvesti lako čitljiv opis."

Izvor: Google

Nakon što je primio povratne informacije od korisnika, Google je odlučio da je bolje prikazati gdje se tekst pojavljuje u citiranoj pretrazi kako bi dao više konteksta o tome gde se riječ ili fraza pojavljuje. Na ovaj način korisnici mogu lakše da odluče da li će im rezultat biti od pomoći.

Džin ističe da su citirane pretrage još uvijek daleko od savršenih i možda ne sadrže uvek rezultate koje korisnik očekuje. To je zato što citirani tekst može biti uključen u meta opis stranice ili ALT tekst, ali ne i na samoj stranici. Google bi takođe mogao da vam pokaže stariju verziju stranice umesto najažurnije verzije, tako da može postojati razlika u stvarnom rezultatu od onoga što vidite u pregledu.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS