• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook postao mreža penzionera, klinci se sklanjaju na YouTube, a TikTok je prešišao sve preostale

Autor Dragana Božić

Zanimljivi podaci posljednjeg istraživanja o tome ko je gdje i koje društvene mreže su najpopularnije.

 Koje društvene mreže su najpopularnije Izvor: SMARTLife

U sveopštom haosu koji stvara sve žešća borba društvenih mreža, omladina je ubjedljivo najvažniji faktor uspjeha.

Platforma koju ta demografija proglasi za "ono kao, kul" može da računa ne samo na profit u dogledno vrijeme, nego i na opstanak na tržištu.

Tako je svojevremeno MySpace mreži presudio Facebook, ali kako sad stvari stoje izgleda da za par godina ovu društvenu mrežu čeka slična sudbina, što je prepoznao i vrhovni vođa Meta kompanije, koji već godinu i kusur sve glasnije poziva kompaniju da se koncentriše najviše na mladu grupu korisnika.

Povod za ovakvu ocjenu pružio je Pew Research Center iz Vašingtona, nakon istraživanja o online navikama koje je sproveo na uzorku od 1.316 dječaka i djevojčica starosti između 13 i 17 godina. Da li su dobijene brojke validne i za naše prostore? Vjerovatno ne u procenat, ali u principu nema razloga da ne budu, jer se potrebe i prirodni nagoni mladih u tom dobu ne razlikuju previše, a publika širom svijeta se klanja onome ko je najpopularniji.

Osim toga, aktuelni trendovi iz Sjeverne Amerike su mahom dobar pokazatelj onoga što bi u skorijoj budućnosti zavladalo i u ostatku svijeta.

Rezultati kažu da je, sa 95% udjela (od čega 19% potvrđuje da konstantno "visi" na njemu),YouTube neprikosnoven po popularnosti. Iako se formalno ne radi o društvenoj mreži, Google-ova video platforma odavno je u to prerasla. Bez naročitog iznenađenja, TikTok je na drugom mjestu, na kome je 67 procenata (16% konstantno) ovog uzorka. Treća pozicija, ujedno i utjeha za Metu, pripada Instagram mreži sa 62 procenta, ali je ta pozicija poljuljana zbog nedavnih pritisaka same Instagram platforme da korisnici promijene navike u objavljivanju slika i videa, što se nije dopalo najvećem broju korisnika.

Snapchat je i dalje megapopularan, iako su neki pomislili da nije tako i koristi ga čak 59% ispitane populacije.

A gdje nam je Facebook - daaaalekooo iza Snapchat-a, sa vrlo tragična 32 procenta. Koliko se vremena mijenjaju govori njegov skor iz 2015. godine, kada je brojka bila daleko veća, čak 71%! Trebalo bi nas sve podsjetiti i na to da je ovo naročito bolno po Meta kompaniju, jer je naplata reklama najprofitabilnija na području Sjeverne Amerike.

Razumijemo što je Mark Cukerberg zabrinut, ali je druga priča da li nam je žao zbog toga :)

Šta vi kažete na ove rezultate?

Izvor: Pew Research Center

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS