• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džejms Veb uslikao nevjerovatan pogled na Jupiterove aurore

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Zapanjujuće slike najveće planete Sunčevog sistema su dokaz sposobnosti novog svemirskog teleskopa.

 Fotografije Jupitera pomoću Džejms Veb kamere Izvor: NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team

Ogromne oluje, snažni vjetrovi, aurore, ekstremne temperature i pritisci - mnogo toga se dešava na Jupiteru. Džejms Veb, svemirski teleskop agencije NASA, je sada uslikao jedinstven pogled na najveću planetu našeg Sunčevog sistema.

Dvije nove slike su uslikane pomoću NIRCam senzora koji ima tri specijalizovana infracrvena filtera pomoću kojih je moguće prikazivanje detalja planete. Pošto je infracrvena svjetlost nevidljiva ljudskom oku, ovaj senzor je "prevodi" u vidljivi spektar svjetlosti - najduže talasne dužine izgledaju crvenije, a najkraće su prikazane kao plave.

Možda će vas zanimati

"Jupiter nikada nismo vidjeli ovako, prilično je nevjerovatno", rekla je Imke de Pater, astronom i profesor na kalifornijskom univerzitetu Barkli. "Nismo očekivali da će biti ovako dobro, da budem iskrena. Zaista je izvanredno što možemo vidjeti Jupiterove detalje zajedno sa njegovim prstenovima, sićušnim satelitima, pa čak i galaksijama na jednoj slici".

NASA dalje objašnjava da su na sjevernom i južnom polu vidljive aurore, a da ogromna oluja, poznata kao Velika crvena pjega, izgleda bijelo na ovim fotografijama, jer kao i drugi oblaci, reflektuje mnogo sunčeve svjetlosti.

Izvor: NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team

"Osvjetljenost ovdje ukazuje na veliku nadmorsku visinu - Velika crvena pjega ima izmaglice na velikim visinama, baš kao i ekvatorijalni region", kaže Hajdi Humel, naučnica za posmatranje solarnog sistema. "Brojne svijetle bijele "pjege" i "pruge" su vjerovatno vrhovi oblaka na velikim visinama kondenzovanih knvektivnih oluja". Nasuprot tome, tamne "trake", sjeverno od ekvatorijalnog regiona, imaju malo oblačnosti.

NASA je krajem prošle godine lansirala svoj svemirski teleskop vrijedan 10 milijardi dolara, a javnost je sa nestrpljenjem čekala jul, kada je premijerno prikazano prvih pet slika. Nedavno smo takođe imali priliku da vidimo i pogled na galaksiju Kolski točak, udaljene 500 miliona svjetlosnih godina.

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS