• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vještačka inteligencija otkrila utajivače poreza, vlasti svima uzele pare

Autor Dušan Volaš

Softver koristi slike iz vazduha i ukršta ih sa poreskim i imovinskim registrima kako bi otkrio neprijavljene bazene.

 Francuska koristi vještačku inteligenciju da otkrije neprijavljene bazene i naplati porez Izvor: Unsplash

Francuska vlada je prikupila skoro 10 miliona evra dodatnog poreza nakon što je koristila vještačku inteligenciju za uočavanje neprijavljenih bazena na fotografijama iz vazduha. U francuskoj se porezi obračunavaju na osnovu vrijednosti zakupnine nekretnine, tako da vlasnici kuća koji ne deklarišu bazene potencijalno izbjegavaju stotine evra dodatnih plaćanja.

Projekat otkrivanja neprijavljenih bazena počeo je prošlog oktobra, a IT firma Capgemini radi sa kompanijom Google na analizi javno dostupnih fotografija iz vazduha koje je napravio francuski Nacionalni institut za geografske i šumske informacije. Softver je razvijen da identifikuje bazene, a ove informacije su zatim ukrštene sa nacionalnim poreskim i imovinskim registrima.

Procijenjeno je da je Francuska imala oko 3,2 miliona privatnih bazena 2020. godine, ali je taj broj navodno porastao jer je sve više ljudi radilo od kuće tokom karantina, a ljetnje temperature su porasle širom Evrope.

Projekat je donekle ograničen po obimu i do sada su analizirane fotografije koje pokrivaju samo devet od 96 metropolitanskih departmana Francuske, ali čak i u ovim oblastima, zvaničnici su otkrili 20.356 neprijavljenih bazena, prema saopštenju francuske poreske uprave.

Francuska poreska uprava kaže da sada planira da proširi upotrebu vještačke inteligencije za otkrivanje bazena na svim metropolitanskim područjima Francuske, uključujući i prekomorske teritorije, što bi mogle da donese dodatnih 40 miliona evra poreza.

Pogledajte kako je jedan BitCoin rudar iskoristio toplotu koju oslobađaju njegove mašine za grijanje bazena:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS