• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako preuzeti i instalirati Windows 11 2022 update na računar

Autor Dušan Volaš

Windows 11 2022 Update je najnovija i najveća nadogradnja Microsoft operativnog sistema do sada.

 Kako instalirati Windows 11 update 2022 Izvor: Microsoft

Windows 11, verzija 22H21, dostupna je na milionima kompatibilnih uređaja širom svijeta

Windows 11 2022 Update donosi mnoge novosti, a ono što vas vjerovatno zanima jeste to kako naći, preuzeti i instalirati najnoviju nadogradnju Microsoft operativnog sistema.

Prvo veliko ažuriranje za Windows 11 od sada je dostupno korisnicima koji žele ažuriranje. Dakle, ne morate preuzeti ažuriranje, ako to ne želite. Vaš računar će ponuditi ažuriranje putem Windows Update opcije u Settings meniju kada se pokaže da je vaš uređaj spreman, što će najvjerovatnije biti odmah, jer je ažuriranjem odmah obuhvaćen najveći broj uređaja.

Ako se otkrije da vaš uređaj možda ima problem kao što je nekompatibilnost neke od aplikacija Microsoft će postaviti zaštitnu blokadu i neće ponuditi ažuriranje dok se taj problem ne otkloni. Kako biste saznali više o statusu uvođenja operativnog sistema Windows 11, zaštitnim blokiranjima i koje se blokade mogu primijeniti na vaš uređaj posjetite Windows release health (Zdravlje Windows sistema).

Microsoft mjesečna sigurnosna ažuriranja omogućena su za 1,4 milijarde Windows 10 i Windows 11 uređaja koje su isporučili i servisirali iz Microsoft kompanije proteklih šest godina. Iz Microsoft-a poručuju da će Windows 11 i dalje imati godišnji ritam ažuriranja, objavljen u drugoj polovini svake kalendarske godine, koja označava početak životnog ciklusa podrške, sa 24 mjeseca podrške za izdanja Home i Pro i 36 mjeseci podrške za izdanja Enterprise i Education.

Pogledajte Windows 11 update slike:

Kroz ažuriranje Windows 11 2022 stižu dva značajna poboljšanja. Značajno je smanjena veličina ažuriranja, na oko 450 MB, tako da je instalacija manja i ažuriranje je brže. Smanjeno je i vrijeme preuzimanja i instalacije mjesečnog kumulativnog ažuriranja. Samim time će ažuriranje zauzimati i manje prostora na diskovima, a potrošiće se i manje električne energije u kompletnom procesu.

Druga novost vezana uz Windows 11 jeste to da će se instalacija ažuriranja samostalno zakazati u određeno doba dana kada bi to moglo rezultirati nižim emisijama ugljenika. Mnoge električne mreže napajaju se iz više izvora, uključujući obnovljive izvore i fosilna goriva. Kada bude dostupan Windows 11 prioritet će biti dat instaliranju ažuriranja u pozadini u trenucima kada su dostupne veće količine čistih izvora energije (poput vetra, sunca i vode).

Naravno, uvijek možete da zobiđete ovu funkciju i da odaberete momentalnu instalaciju ažuriranja u opcijama za Windows Update.

Uređaji sa Windows 11 sistemom

Korisnici s odgovarajućim uređajima sa Windows 11 sistemom, koji žele najnovije ažuriranje na verziju 21H2 mogu to učiniti otvaranjem podešavanja u okviru Windows Update menija (Podešavanja ili Settings >Windows Update) i odabirom Proveri ažuriranja.

Windows 10 uređaji

Ako još uvijek koristite Windows 10 možete provjeriti da li vaš uređaj prije svega ispunjava zahtjeve (tj. ispunjava li minimalne sistemske potrebe za Windows 11) za nadogradnju pomoću aplikacije PC Health Check. Zatim možete provjeriti i to da li je Windows 11, verzija 22H2, spremna za vaš uređaj. Otvorite Windows Update (Podešavanja >Ažuriranje i sigurnost >Windows Update) i odaberete Provjeri ažuriranja.

Ako vaš uređaj ispunjava zahtjeve i nadogradnja je spremna pojaviće se opcija za preuzimanje i instalaciju. Ako ste spremni da instalirate Windows 11 jednostavno odaberite Preuzmi i instaliraj.

Za više informacija o nadogradnji sistema Windows 11 za uređaje sa Windows 10 i Windows 11 verzijama pogledajte i video ispod.

Kako instalirati Windows 11 update 2022 VIDEO
Izvor: Windows Community

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS