• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Netflix i Holivud zaposleni ostaju bez posla zbog piraterije

Autor Dušan Volaš

Trn u oku svih koji rade u Holivudu i streaming industriji su ne samo piratski sajtovi, nego i piratske aplikacije koje pirateriju čine lako dostupnom.

 Popularni piratski sajtovi i aplikacije za gledanje filmova i serija Izvor: SmartLife / Stremio

The Motion Picture Association (MPA) predala je svoj posljednji izvještaj u vezi sa onlajn piraterijom, u kojem je američkim vlastima predstavila stanje u kojem se nalaze filmska industrija i streaming servisi zbog uticaja ilegalno prikazivanja i deljenja autorskim pravima zaštićene intelektualne i druge svojine.

Izvještaj je potpisala i Holliwood Group, čiji je član i Netflix kompanija, a izveštaj sadrži ne samo piratske sajtove, nego i domene, provajdere, aplikacije, oglašivače, servise za plaćanje i druge koji pomažu u procvatu piraterije.

Prema izvještaju, ekonomija SAD trpi posljedice velikih razmjera, koji utiču direktno na radna mjesta ne samo filmskih radnika, nego i radnika i ekonomije uopšte uopšte.

"Prema izvještaju koji je zaključen za 2020. godinu, američka ekonomija izgubila je preko 29 milijardi dolara zbog piraterije, što je najmanji iznos koji se gubi svake godine. Za jednu godinu obavljene su makar 137,2 milijarde poseta ilegalnim sajtovima, a pretočeno u brojke piraterija je uticala na radna mjesta od 230.000 do 560.000 filmskih i streaming radnika", zaključuje se u izvještaju MPA-e.

Osim .RU internet domena, koji zbog aktuelne krize u Ukrajini i sankcija Zapada Rusiji održava sve veći broj piratskih sadržaja, MPA je izdvojila i domene .CH, .CC, .IO, .ME i .TO kao najveće krivce za pirateriju tj. njeno postojanje i dostupnost. Cloudflare je kompanija koja je, kako MPA smatra, direktno odgovorna za opsluživanje piratskih sajtova, dok je VoguePay servis koji velikom broju sajtova omogućava da funkcioniše i zarađuje u ilegalnoj zoni. 1XBET i Propeller Ads kompanije tj. servisi razgranali su oglasni prostor duboko među piratskim sadržajima i oni su glavna opasnost filmskoj i streaming industriji u internet oglasnom/reklamnom domenu.

Sajtovi koji su najzaslužniji za “rasturanje“ piraterije su The Pirate Bay, RARBG i YTS, ali i sve popularniji Uptobox.com, Fmovies.to i Egy.best. Sve je veći broj korisnika i tzv. piracy as a service (PaaS) sistema, među kojima se izdvajaju Collaps.org, CMS i XFileSharing.

Aplikacija, koja je praktično legalno dostupna na svim platformama za mobilne uređaje i računare i tablete - Stremio - je jedan od glavnih krivaca za laku dostupnost piratskih sadržaja na zahtjev, a naslijedila je nedavno ugašeni PopCorn Time.

Da li vi koristite piratske sadržaje?

Anketa

Da li vi koristite piratske sajtove?

  • Da, redovno!

    80% (8)

  • Ne, to je ilegalno!

    20% (2)

Da li vi koristite piratske sajtove?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS