• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

iPad (2022) 10th Gen: Potpuno novi dizajn, USB-C i drastično veća cijena

Autor Ilija Baošić

Apple je konačno redizajnirao najpopularniji tablet na planeti, ali će kupci za ove promene morati da izdvoje značajno više novca.

 Sve o Pad (2022) 10th Gen Izvor: YouTube / Apple

Sve ono o čemu se šuškalo se ispostavilo kao istina - Apple je predstavio potpuno redizajniranu verziju svog osnovnog iPad modela. Novi uređaj 10. generacije je pozajmio tanje okvire i izgled skupljih modela - uključujući USB-C, skener otiska prsta i uklanjanje ulaza za slušalice.

Na prednjoj strani uređaja se nalazi IPS ekran od 10,9 inča, rezolucije 2.360 x 1.640 piksela, čije osvjetljenje dostiže 500 nita i koji podržava True Tone prikaz boja. Ipak, selfi kamera od 12 MP nije ono što smo navikli od giganta iz Kupertina - ovo je prvi iPad koji ima prednju kameru vodoravne orijentacije, što ga čini daleko boljim rješenjem prilikom grupnih video poziva ili dok se upotrebljava kao laptop.

Performanse i autonomija

Tablet pokreće isti A14 Bionic čipset koji smo vidjeli u iPad Air tabletu iz 2020. godine i donosi podršku za Wi-Fi 6, kao i 5G na Cellular modelima. Kupci će takođe primijetiti da je poboljšana i zadnja kamera, odnosno da je sada rezolucije od 12 MP. Ipak, ono što će mnoge razočarati jeste da novi iPad i dalje ne podržava Apple Pencil druge generacije, kao i da će vlasnici olovke prve generacije morati da kupe poseban adapter kako bi je punili.

Osim tableta, kupci će u kutiji moći da pronađu punjač od 20 W, kao i USB-C kabl od 1 m. Apple obećava cjelodnevno korišćenje uređaja, ali kao i obično, nije precizirao kapacitet baterije. Ipak, korisnici bi trebalo da očekuju istu autonomiju kao i na tabletu prethodne generacije, odnosno oko 10 sati surfovanja internetom ili gledanja videa.

Cijena

iPad (2022) je dosupan u srebrnoj, žutoj, plavoj i roze boji. Nažalost, kao što je to bio slučaj sa ostalim redizajniranim iPad modelima, ove promjene donose i značajno veću cijenu. Wi-Fi model sa 64 GB interne memorije košta 449 dolara u SAD, a cijene se kreću do 749 dolara, koliko je potrebno izdvojiti za Wi-Fi + Cellular model sa 256 GB. Naravno, ne uzdamo se previše u ove brojke, jer su se cijene u SAD i Srbiji drastično razlikovale kada su iPhone 14 i iPhone 14 Pro bili u pitanju.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS