• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nvidia pronašla način da zaobiđe američke sankcije Kini

Autor Dušan Volaš

"Razvodnjavanjem" svoje A100 grafičke karte, Nvidia je uspjela da zaobiđe američke sankcije i stvori proizvod koji može da prodaje u Kini.

 Nvidia GPU zaobilazi sankcije Kini Izvor: NVIDIA

Nvidia je objavila "razvodnjenu" verziju svoje A100 grafičke karte kao način da zaobiđe sankcije koje su SAD nedavno uvele, kako bi spriječile zemlje poput Kine i Rusije da ih koriste za treniranje vještačke inteligencije.

Novi GPU, nazvan A800, bi trebao da ma iste računarske mogućnosti kao originalni, ali može da komunicira sa drugim kartama u računarskom klasteru pri 400 Gbps umjesto 600 Gbps. To znači da bi A800 trebao da bude jednako dobar za jednostavne zadatke, ali će biti znatno manje efikasan kada je deo superkompjutera.

Portparol kompanije Nvidia je rekao za Reuters da je ovo "alternativni proizvod za Nvidia A100 grafičke karte u Kini" koji "ispunjava jasan test vlade SAD za smanjenu kontrolu izvoza i ne može se programirati da je prekorači". Iako specifikacije sankcija SAD nisu poznate javnosti, navodi se da uključuju brzine međusobnog povezivanja, kao i "druge pragove performansi".

Napomena kompanije Nvidia da se grafičke karte ne mogu programirati da prekorače ograničenja je važna. U vrijeme kada je na tržištu vladao nedostatak ove komponente zbog rudarenja kriptovaluta, kompanija je objavila da će njene nove karte imati limitere koji se ne mogu hakovati, što bi ih navodno rudarima učinilo manje poželjnim. Poznato je da nije prošlo mnogo vremena prije nego što su mnogi zaobišli ta ograničenja.

Vlada SAD je saopštila da su sankcije pokušaj da se ograniče kineski tehnički i vojni kapaciteti, koji bi ove grafičke karte mogle da iskoriste za stvaranje automatizovanih sistema ciljanja za dronove ili sistema za prepoznavanje lica koje Kina koristi za nadgledanje svoje populacije. Ostaje da se vidi da li će to biti dovoljno.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS