• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amazon postao prva kompanija koja je izgubila bilion dolara vrijednosti

Autor Dušan Volaš

Ekonomska kriza utiče na kompletno tržište, a kompanija Džefa Bezosa je uspjela da postavi neslavan rekord.

 Amazon prva kompanija koja je izgubila 1 bilion dolara tržišne vrijednosti Izvor: YouTube / Personal Finance Insider

Amazon, jedna od prvih kompanija koja je dosegla prestižnu cifru od bilion dolara tržišne kapitalizacije, upravo je postigla još jednu, doduše manje poželjnu prekretnicu. Ove nedelje, kompanija Džefa Bezosa postala je prva kompanija koja je izgubila bilion dolara vrijednosti na tržištu.

Ove zapanjujuće brojke su rezultat pogoršanja ekonomije, konstantno loših izvještaja o zaradi i masovnih rasprodaja akcija. Amazon, čija je vrijednost 21. juna bila 1,882 biliona dolara, danas vrijedni "samo" 878 milijardi. Microsoft, koji je prošle godine potisnuo Apple i nakratko postao najvrednija kompanija na svijetu, ne zaostaje mnogo, jer se gubici tržišne vrijednosti kreću oko 900 milijardi dolara. Kombinovano, pad ove dve kompanije je najbolji pokazatelj ekonomskih problema koje nam je donijela 2022. godine i nema sumnja da će većina u tehnološkoj industriji željeti da je što pre zaborave.

Izvor: Google

"Očigledno se mnogo toga dešava u makroekonomskom okruženju", rekao je izvršni direktor kompanije Amazon, Endi Džesi, nakon izveštaja o zaradi u trećem kvartalu. "I mi ćemo uravnotežiti naše investicije kako bismo bili efikasniji bez ugrožavanja naših ključnih strateških opklada".

Naravno, ti padovi nisu ograničeni samo na Amazon i Microsoft. Pet najvrijednijih američkih tehnoloških kompanije je ove godine izgubilo ukupnu vrijednost od 4 biliona dolara, što je više od kombinovanog BDP-a Turske, Argentine i Švajcarske.

Iako su gubici kompanije Amazon veliki, ekonomsku krizu je posebno osjetio Mark Cukerberg, koji je zbog gubitka 70% vrednosti kompanije Meta morao da otpusti 11.000 radnika, okrivljujući svoj optimizam o rastu kao razlog za takav potez.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS