• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Snapdragon 8 Gen 2: Čipset za najbolje telefone u 2023. godini - čak 40% efikasniji i 25% jači

Autor Dušan Volaš

Qualcomm donosi 35% bolje CPU performanse, 25% bolji GPU, podršku za Wi-Fi 7, kao vrlo interesantno rješenje konfiguracije jezgara.

 Predstavljen Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 čipset Izvor: Qualcomm

Iako moćan, prošlogodišnji Snapdragon 8 Gen 1 čipset kompanije Qualcomm je potpuno podbacio na polju termalnog menadžmenta, zbog čega su korisnici uređaja sa ovim procesorom masovno nailazili na probleme sa pregrevanjem prilikom najtežih zadataka poput gejminga. Srećom, Qualcomm je za potrebe Snapdragon 8+ Gen 1 čipseta odlučio da ispravi ove probleme prelaskom na TSMC proizvodni proces, koji je daleko superiorniji u odnosu na Samsung, što se pokazalo kao dobitna kombinacija.

Sada, na krilima uspeha Plus verzije procesora, Qualcomm je zvanično predstavio svoj flagship čipset za 2023. godinu - Snapdragon 8 Gen 2.

Nova konfiguracija CPU jezgara

Novi Snapdragon je, baš kao i prethodnik, izrađen na TSMC proizvodnom procesu od 4 nm, ali donosi veoma interesantnu konfiguraciju CPU jezgara. Naime, u potezu koji se ne viđa često, Qualcomm je odlučio da umjesto standardne 1+3+4 konfiguracije jezgara, primeni 1+4+3. Ovo znači da CPU novog čipseta posjeduje jedno Cortex-X3 primarno jezgro, četiri namijenjena performansama, kao i tri efikasna jezgra. Ipak, ono što je još interesantnije jeste da sva četiri jezgra namijenjena performansama nisu ista - dva su A715, a dva su A710 jezgra.

Qualcomm obećava 35% bolje CPU performanse i 40% bolju energetsku efikasnost.

Minimalna GPU unapređenja

Qualcomm nije detaljno ulazio u poboljšanja grafike, ali znamo da novi Adreno ima 25% bolje performanse i 25% bolju energetsku efikasnost. Snapdragon 8 Gen 2 donosi podršku za Vulkan 1.3, što znači da korisnici mogu očekivati 30% bolje performanse koristeći ovaj renderer u odnosu na prošlogodišnju implementaciju. Dostupna je i podrška za ray tracing za realističnije refleksije i sjenke.

Konačno, tu je i AV1 podrška za 8K 60 FPS. Kompanije kao štu su YouTube i Netflix su se zalagale za to već duže vrijeme, kao rešenje koje će naslijediti VP9, a sa širim usvajanjem u mobilnom ekosistemu, vjerovatno ćemo videti više usluga koje koriste AV1 u budućnosti.

Bolje fotografije pomoću vještačke inteligencije

Qualcomm Spectra ISP je srce obrade fotografija i čini se da ovog puta ne dobijamo tako veliku nadogradnju kao prethodnih godina. Međutim, AI poboljšanja će se ove godine posebno istaći u ovom segmentu kamera. Zahvaljujući Hexagon Direct Link tehnologiji, koja dozvoljava drugim dijelovima čipseta direktan pristup Hexagon DSP-u, peformanse i kašnjenja proračuna će biti znatno unapređena, što će poboljšati i sposobnost fotografisanja.

Kompanija takođe navodi da će čipset podržavati senzore rezolucije 200 MP, odnosno da će podržavati do tri kamere od 36 MP istovremeno, kao i da će senzori od 108 MP podržavati nulto kašnjenje zatvarača.

Podrška za novi generaciju Wi-Fi tehnologije

Kada su konekcije u pitanju, podrška koju donosi Snapdragon 8 Gen 2 je očekivana za jedan flagship čipset. GPS, GLONASS, Galileo, Beidou, QZSS i Dual Frequency GNSS podrška je prisutna za potrebe navigacije, a kada je Wi-Fi u pitanju, Qualcomm je pomoću FastConnect 7800 rješenja korisnicima obezbijedio mogućnost konektovanja na Wi-Fi 7 mrežu. Tu je i podrška za 5G, Bluetooth 5.3, aptX Voice, aptX Lossless, aptX Adaptive i LE audio.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS