• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple će izgubiti šest miliona iPhone 14 Pro uređaja zbog problema sa proizvodnjom

Autor Ilija Baošić

Zbog koronavirusa i protesta nezadovoljnih radnika, Foxconn fabrika ima ogromne probleme da postigne očekivanu proizvodnju iPhone uređaja.

 Problemi kompanije Apple Izvor: Unsplash

Problemi za Apple ne prestaju dok najveća Foxconn fabrika kasni sa proizvodnjom najnovijih iPhone pametnih telefona. Nakon pobune zbog ekstremnih Covid ograničenja, zbog kojih su radnici napuštali fabriku, očekuje se da će Apple ove godine proizvesti 6 miliona iPhone 14 Pro uređaja manje nego što je planirano.

Sporna Foxconn fabrika proizvodi ogromnu većinu iPhone 14 Pro i 14 Pro Max telefona, a radovi su znatno usporili nakon zaraze koronavirusom, koji je fabriku i njenih 200.000 zaposlenih stavio u vrlo nezgodnu situaciju. Tvrdi se da je 20.000 radnika stavljeno u karantin na licu mesta, a takođe je bilo navoda o nestašici hrane, što je dovelo do masovnih odlazaka radnika. Bloomberg izveštava da su mnogi zamenjeni novim radnicima koji su se kasnije pobunili zbog male plate i sukobili sa policijom.

Foxconn je nedavno bio primoran da demantuje navode da je osam ljudi umrlo u fabrici od početka karantina. Takođe je morao da se pozabavi video snimcima radnika koji beže iz fabrike, preskaču ogradu, a u nekim slučajevima i pješače nekoliko desetina kilometara kako bi se vratili kući. Kompanija je pokušala da obuzda nezadovoljstvo zaposlenih bonusima do 1.800 evra mjesečno, ne bi li ostali u fabrici tokom decembra i januara.

Apple je prije dvije nedelje, prvi put u istoriji, upozorio da će stanje u fabrici uticati na proizvodnju novih uređaja. Očekuje se da će proizvodnja biti manja za 6 miliona iPhone uređaja nego što je planirano, ali Apple i Foxconn se nadaju da će uspjeti da gubitke nadoknade sljedeće godine.

Tehnološki gigant iz Kupertina baš i ne može da se pohvali kako protiče lansiranje najnovije serije telefona. Pad potražnje za skupim tehnološkim proizvodima usled globalne ekonomske krize doveo je do toga da je Apple odustao od planova za povećanje proizvodnje iPhone 14 modela sa 87 miliona na 90 miliona jedinica.

U oktobru su se pojavili izveštaji da je Apple zbog slabijeg interesovanja naredio nekim dobavljačima da smanje proizvodnju iPhone 14 Plus modela za 90%, samo dvije nedelje nakon što je telefon debitovao. Naravno, razlog za ovakvu odluku sigurno postoji i u tome što je Apple izvan SAD znatno podigao cijene svojih uređaja, pa je kupce u Srbiji zaprepastilo koliko koštaju novi modeli na našem tržištu.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS