• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poznat tačan datum do kojeg svi prenosivi uređaji moraju da pređu na isti punjač

Autor mondo.ba

Novi zakon zbog kojeg će svi proizvođači prenosivih uređaja morati da koriste USB-C je stupio na snagu.

 Svi uređaju moraju da pređu na USB C punjač Izvor: YouTube/Screenshot

Počev od 28. decembra 2024, svi telefoni, tableti, kamere, slušalice, ručne konzole, prenosivi zvučnici, e-čitači, tastature, miševi i prenosivi navigacioni sistemi koji se prodaju u EU moraće da imaju USB-C port za punjenje. Ako je punjenje veće od 15 W, onda je takođe potrebno uključiti podršku za USB Power Delivery.

Ovo će očigledno uticati na Apple, kao što su mediji i izvještavali otkad je zakon bio samo ideja, ali i na ostale proizvođače koji će morati da se povinuju USB PD standardu ako njihovi uređaji podržavaju punjenje veće od 15 W.

Dodatno, ova direktiva pokriva samo punjenje putem kabla, pa bi Apple mogao da odluči da jednostavno ukloni takav vid punjenja sa svojih telefona i osloni se samo na bežično punjenje. To ne bi prekršilo ove propise, a to je potez o kojem se već mnogo puta pričalo.

Ipak, iako je Apple kritikovao ovaj zakon, tvrdeći da koči inovacije, tehnološki gigant iz Kupertina nije i sam uspio da unese novine na ovom polju. iPhone telefoni, koji koriste Lightning port, i dalje koriste USB 2.0 standard koji je inferioran u odnosu na nova rješenja, a njihov bežični punjač, koji je trebao da puni više uređaja odjednom - bez obzira na poziciju - nikada nije zaživio. Pogledajte prototip AirPower punjača:

Ne treba zaboraviti ni da je Apple već donio USB-C na svoje računare i iPad tablete, pa je veoma teško predvidjeti da li će ova kompanija "izigrati" EU ili će se povinovati direktivi.

Uređaji koji će još neko vrijeme biti oslobođeni ovih odredbi su laptopovi. Ipak, od 28. aprila 2026. godine, iste odredbe u vezi sa korišćenjem USB-C će važiti i za prenosive računare.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS