• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Nvidia drajveri će podići GPU performanse za 30%

Autor Dušan Volaš

Nvidia nastavlja da iz vještačke inteligencije izvlači korist.

 Nvidia koristi vještačku inteligenciju da optimizuje drajvere Izvor: Unsplash

Nvidia najbolje zna koliko vještačka inteligencija može da bude korisna. Kompanijina DLSS tehnologija, koja koristi AI, sada je jedna od ključnih prodajnih tačaka GeForce grafičkih karti, a Nvidia je potvrdila da sada koristi vještačku inteligenciju kao pomoć pri dizajniranju novih video karti. Ipak, čini se da su pronašli novu primjenu ove tehnologije - unapređenje GPU drajvera.

Kako tvrdi CapFrameX, tvorac alata za snimanje i analizu ekrana, Nvidia koristi vještačku inteligenciju za optimizovanje svojih drajvera, što će korisnicima kompatibilnih GeForce grafičkih karti pružiti značajno povećanje performansi u igrama. CapFrameX kaže da ćemo moći da vidimo do 30% više kadrova u sekundi, ali da će prosečno povećanje performansi biti oko 10%.

Iako ovo možda neće svima zvučati kao veliko poboljšanje, mnogim gejmerima će sigurno omogućiti da u nekim naslovima prebace tu magičnu brojku od 60 kadrova u sekundi ili da iz svoje grafičke karte izvuku još neko vreme pre nego što budu morali da je mijenjaju.

Korišćenje vještačke inteligencije za razvoj softvera nije nova ideja, a Nvidia je već dokazala da se AI može koristiti za stvaranje i isporučivanje boljih proizvoda nego da su na razvoju bili angažovani samo ljudi. Zato ima smisla da "zeleni tim" koristi vještačku inteligenciju za optimizaciju svojih drajvera, iako u ovom momentu nije jasno kako to čine, a ni da li su navodi CapFrameX istiniti.

Kada su ga pitali kako to Nvidia koristi AI da optimizuje svoje drajvere, CapFrameX je jednostavno rekao da će "uputstva, propusnost, korišćenje hardvera, thread-ovi i podešavanja" biti optimizovani. Drugim rečima, Nvidia planira da koristi vještačku inteligenciju za poboljšanje više aspekata svojih drajvera, pa će rast performansi dolaziti iz nekoliko oblasti.

Biće interesantno videti kako će uvođenje vještačke inteligencije promeniti performanse i stabilnost budućih drajvera kompanije Nvidia. Ipak, AI nije imun na greške, tako da je moguće da bi ova tehnologija mogla da pored poboljšanja uvede i neke nove bagove u drajvere. U svakom slučaju, ukoliko se navodi pokažu kao tačni, ovo je odlična vijest za PC gejmere.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS