• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samsung predstavio Galaxy S23 Ultra senzor kamere od 200 megapiksela

Autor Dušan Volaš

Južnokorejski gigant je predstavio ISOCELL HP2 senzor kamere od 200 MP.

 Samsung HP2 senzor kamere od 200 MP za Galaxy S23 Ultra Izvor: Samsung, Slashleaks / Leakspinner

Dok čekamo Unpacked događaj na kom će biti predstavljeni najnoviji Galaxy S23 pametni telefoni, kompanija Samsung je predstavila svoj novi senzor kamere od 200 megapiksela, za koji se očekuje da će se naći na Ultra modelu.

Nazvan ISOCELL HP2, novi senzor je veličine 1/1,3 inča (dijagonale oko 12 mm), što ga čini jednim od većih mobilnih senzora na tržištu. Naravno, po veličini nije nadmašio 1-inčni IMX989, koji smo prvi put videli na Xiaomi 12S Ultra uređaju, a koji trenutno odlikuje glavne kamere vivo X90+ Pro i Xiaomi 13 Pro telefona. Ipak, to ne znači da će kvalitet fotografija biti gori - Huawei Mate 50 Pro koristi dosta manji IMX766 senzor veličine 1/1,56 inča, pa je po DxOMark laboratoriji proglašen za uređaj sa najboljom kamerom na svijetu.

HP2 nudi mogućnost prikupljanja više svetla nego oba prethodna ISOCELL senzora od 200 MP - HP1 i HP3 - kao i neke nove HDR funkcije koje bi trebale da poboljšaju kvalitet slike.

Veličina piksela je 0,6 mikrometara pri fotografisanju u punoj rezoluciji, a kao i ranije, tu je mogućnost spajanja četiri (50 MP, 1,2 μm) ili 16 piksela (12,5 MP, 2,4 μm) u jedan, što bi na papiru trebalo do omogući bolje performanse u uslovima slabe osvijetljenosti.

Novi senzor je sposoban da snima 8K 30 fps video u 50 MP režimu, što je unapređenje u odnosu na Galaxy S22 seriju, koja je nudila istu rezoluciju videa, ali u 24 kadrova u sekundi. Takođe koristi Smart-ISO Pro tehnologiju da uhvati 12,5 MP HDR fotografije i 4K video zapis do 60 fps.

Samsung Galaxy S22 Ultra model je imao glavnu kameru od "samo" 108 MP, dok su prve Samsung senzore od 200 MP koristili uređaji kao što je Motorola 30 Edge Ultra i Xiaomi 12T Pro. Sada, kada južnokorejski gigant reklamira "megapiksele koji će nas naterati da kažemo vau", za očekivati je da HP2 bude taj senzor koji će se naći u najskupljem Galaxy S modelu za 2023. godinu. Novi uređaji će biti predstavljeni 1. februara.

Pogledajte kako će izgledati:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS