• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte robota koji čisti, dostavlja hranu i brine o starijim osobama

Autor Ilija Baošić

Neke od najvećih ustanova za pružanje nege u Japanu su uspješno uposlile autonomnog robota da čisti, dostavlja hranu i brine o pacijentima.

 Aeo robot na točkovima pomaže u staračkim domovima Izvor: YouTube / Aeolus Robotics

Aeo, android na točkovima, postigao je ogroman uspjeh u Japanu, Hong Kongu i Tajvanu, gdje su koristile neke od najvećih ustanova za pružanje nege. U pitanju je robot koji može da preuzme ulogu čuvara, čistača, pa čak i da preuzme poslove osoblja u staračkim domovima.

Aeo je potpuno autonoman, ali ga ljudsko osoblje može proveravati na daljinu putem aplikacije, uz video prenos uživo koji prikazuje njegov napredak u stvarnom vremenu. Ugrađene kamere i infracrveni senzori omogućavaju ovom robotu samostalnu navigaciju kroz hodnike nešto većom brzinom od 3 km/h.

Posjeduje dvije mehaničke ruke koje se mogu fiksirati raznim alatima, uključujući klješta za upravljanje liftovima, otvaranje vrata, zatvaranje prozora i preuzimanje stvari sa polica visokih do 213 centimetara.

Otvarajući vrata jednom rukom, drugom rukom može isporučiti hranu ili tablete na tacni, dok njegove kamere i senzori mogu potvrditi da li je korisnik dobro. Aeo je dovoljno jak da podigne 4 litre mlijeka, ali i dovoljno nježan da drži telefon, a da ga ne ispusti ili ne zgnječi.

Dodatno, robot se može opremiti ultraljubičastim svjetlom za dezinfekciju ručki na vratima i drugim površinama, pa je jasno koliko ovaj android može biti koristan na određenim pozicijama.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS