• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Xiaomi 13 i 13 Pro premijerno predstavljeni u Barseloni (FOTO)

Autor Smartlife

Na MWC 2023 sajmu u Barseloni, kompanija Xiaomi je predstavila najnovije telefone namijenjene globalnom tržištu.

 Xiaomi 13 i 13 Pro premijerno predstavljeni  Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kompanija Xiaomi iskoristila je početak MWC 2023 sajma da lansira svoje Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro flagship pametne telefone na globalne tržište, ali i jedan uređaj srednje klase, Xiaomi 13 Lite.

O ovim telefonima smo već imali priliku da čujemo tokom premijere koja je održana u Kini sredinom decembra, ali sada je vrijeme da se najbolji uređaji koje Xiaomimože da ponudi nađu u Evropi, odnosno u Srbiji, pa smo uzbuđeno dočekali da nove telefone lično vidimo prije svih.

Xiaomi 13 Pro

Ukoliko ste upoznati sa prošlogodišnjim Xiaomi 12 Pro telefonom, primijetićete da je tehnološki gigant zadržao sličan dizajn i na Xiaomi 13 Pro modelu. Zakrivljen ekran, zakrivljenja poleđina i tanki metalni okviri će korisnicima djelovati poznato, a ni osećaj u ruci se neće previše razlikovati. Ono po čemu se novi model razlikuje od prethodnika jeste veće četvrtasto ostrvo kamere, koje ovaj put skladišti najveći senzor kamere dostupan na tržištu.

Dobro ste pročitali, nakon Xiaomi 12S Ultra modela, koji je, nažalost, bio dostupan na kineskom tržištu, i koji je prvi implementirao Sony IMX 989 senzor, ova 1-inčna kamera, rezolucije 50 MP, je sada spremna da osvoji globalno tržište. Međutim, to nije sve, jer Xiaomi i Leica partnerstvo znači da će fotografije uslikane revolucionarnim senzorom (1,6 µm, f/1,9, Hyper OIS) biti podignute na viši nivo zahvaljujući rješenjima inženjera njemačkog proizvođača kamera i sočiva.

Srećom, ova saradnja se ne zaustavlja na glavnom senzoru, već će isti nivo optimizacije biti dostupan i na sekundarnim kamerama. Telephoto kamera je takođe dobila značajnu nadogradnju u odnosu na prošlu godinu - rezolucija senzora je ostala na 50 MP, ali se ovaj put koristi Leica plutajuće sočiva i poboljšan optički zum (3x). Ultraširokougaona kamera takođe zadržava rezoluciju od 50 MP i mogućnost autofokusa i makro fotografija, ali osim optimizacije, hardverski napredak je izostao.

Kažu da ono što nije pokvareno ne treba mijenjati, a deluje da se i Xiaomi vodio tom filozofijom kada je birao ekran za novi uređaj, koji je po specifikacijama identičan prethodniku.

Dužina dijagonale AMOLED ekrana na prednjoj strani novog telefona je 6,73 inča, rezolucija je 1.440 x 3.200 piksela, a pored LTPO tehnologije i brzine osvežavanja do 120 Hz, podržan je prikaz HDR10+ i Dolby Vision sadržaja. Onima sa osjetljivim vidom će sigurno značiti PWM zatamnjivanje od 1.920 Hz, a poboljšanje koje je Xiaomi doneio je u vidu osvjetljenja, pa Xiaomi 13 Pro može da dosegne maksimalnih 1900 nita. Tokom našeg rukovanja novim telefonom, slobodno možemo reći da je izbor panela kompanije fantastičan.

Kako bi svakodnevni rad, ali i oni najteži zadaci, poput gejminga, protekli besprekorno, Xiaomi je uposlio najbolji čipset kompanije Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 2, koji predstavlja značajan skok u odnosu na 8 Gen 1 - kako po snazi, tako i po efikasnosti. Zahvaljujući svojoj Adreno 740 grafici, kupci će biti sigurni da na Google Play prodavnici ne postoji igra koja može da značajno namuči ovaj telefon.

Baterija novog telefona je takođe dobila unapređenje od 220 mAh, pa je njen kapacitet na ovom uređaju sada 4.820 mAh. Xiaomi je ovu bateriju upario sa sopstvenim Surge G1 čipom koji omogućava bezbjedno punjenje od 120 W putem kabla, kao i bežično punjenje od 50 W. Obrnuto bežično punjenje od 10 W je takođe prisutno.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Xiaomi 13

Za razliku od Xiaomi 13 Pro modela, Xiaomi 13 na prednjoj strani uređaja posjeduju ravan ekran simetričnih okvira. U pitanju je AMOLED panel, dijagonale 6,36 inča, rezolucija 1.080 x 2.400 piksela i brzine osvježavanja od 120 Hz. Međutim, ovaj displej ne koristi LTPO tehnologiju kao onaj na Pro uređaju, a maksimalna osvjetljenost mu je nešto niža i iznosi 1.200 nita. Srećom, tu je Dolby Vision, HDR10+, HLG, kao i senzor za prilagođavanje boja okolini.

Nažalost, 1-inčni IMX989 senzor kompanije Sony nije uspio da se nađe i na jeftinijem modelu, pa će oni koji žele najbolje fotografije vjerovatno birati Pro model. To, ipak, ne znači da se izbor Xiaomi 13 treba odmah odbaciti - naprotiv - glavna kamera sistema je vrlo sposobni IMX800 senzor rezolucije 50 MP - f/1.8 otvora blende, 1/1,56 inča veličine i 1 µm veličine piksela - sa Hyper optičkom stabilizacijom.

Xiaomi 13 konačno donosi telephoto kameru od 10 MP, sa Leica sočivom, f/2.0 otvorom blende i optičkim zumom od 3x, a za ultraširokougaone fotografije je zadužena kamera od 12 MP.

Za performanse je zadužen isti Snapdragon 8 Gen 2 čipset, kao i na 13 Pro modelu, pa kupce očekuju iste fantastične performanse koji god uređaj da odaberu.

Kapacitet baterije nije unaprijeđen u odnosu na prošlu godinu, što znači da je na raspolaganju i dalje 4.500 mAh. Zahvaljujući Surge G1 čipu kompanije Xiaomi, omogućeno je bezbjedno brzo punjenje snagom od 67 W (do 100% za 38 minuta), bežično punjenje od 50 W (do 100% za 48 minuta), a tu je i obrnuto bežično punjenje od 10 W.

(Smartlife.mondo.rs)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS