• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bili su potpuno drugačiji: Prije 50 godina ostvaren je PRVI POZIV MOBILNIM TELEFONOM

Autor Dragana Božić

Na nadašnji 3. aprila 1973. godine Martin Kuper je stajao na uglu Šeste avenije u Njujorku i ukucao broj u veliki uređaj krem boje i stavio ga na uho dok su prolaznici buljili u njega.

 2675860.jpg Izvor: J. L. Cereijido/EFE

Kuper, inžinjer u Motoroli, nazvao je svog kolegu iz konkurentske tvrtke Bell Laboratories, kako bi mu rekao da zove s "ličnog, ručnog, prenosnog mobilnog telefona". Prisjeća se tišine na kraju linije.

"Mislim da je škrgutao zubima" prisjeća se 94-godišnji Kuper u razgovoru za BBC.

Bell Laboratories se umjesto toga fokusirao na razvoj telefona za automobile, kaže on.

"Možete li to vjerovati? Dakle, bili smo zarobljeni u našim domovima i uredima ovom bakrenom žicom više od 100 godina, a sada će nas zarobiti u našim automobilima!"

Osnove načina na koji je taj prvi poziv funkcionisao nisu se puno promijenile. Telefon pretvara vaš glas u električni signal, koji modulira radio talas. Radio talas ide do repetitora; repetitor šalje vaš glas osobi koju zovete, a obrnutim procesom ta vas osoba može čuti kako govorite.

Osim što tada nije bilo baš puno repetirora. Današnji mobilni telefoni su, međutim, neprepoznatljivi u poređenju s tim ranim modelom Motorole.

Komercijalna verzija prototipa Martina Kupera, Motorola Dynatac 8000X, objavljena je 11 godina nakon tog prvog poziva, 1984. Koštala je današnjih od 11.700 dolara da se kupi, kaže Ben Vud, koji vodi Muzej mobilnih telefona .

"U suštini, mogli ste samo birati broj i obaviti poziv. Nije bilo poruka, nije bilo kamere. Trideset minuta razgovora, 10 sati za punjenje baterije, oko 12 sati čekanja i antena od 6,15 cm na vrhu", objašnjava Vud.

Takođe je težio 790 g gotovo četiri puta više od težine iPhonea 14, sa 172 g.

Međutim, Kuper nije nimalo impresioniran dizajnom modernih mobilnih telefona, iako priznaje da nikada nije predvidio da će telefoni jednog dana biti ručni "superračunar", s kamerama i pristupom internetu.

Vjeruje da će u budućnosti umjetna inteligencija ili kreirati, ili birati aplikacije za vlasnike telefona, zavisno o njihovim individualnim potrebama. Takođe vjeruje da će jednog dana uređaj nadzirati naše zdravlje, povećati našu produktivnost i neizmjerno poboljšati naše živote.

Uprkos njegovim pritužbama na njegove moderne kopije, čini se, potajno, Kuper ostaje očaran uređajem koji je prvi put prinio uhu na onom njujorškom uglu ulice prije 50 godina.

"Još uvijek smo na samom početku revolucije mobilnih telefona", kazao je na kraju Kuper.

(Klix.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS