• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple obustavio proizvodnju čipova zbog slabe prodaje

Autor Ilija Baošić

Proizvodnja M2 serije čipova je obustavljena na dva mjeseca usljed slabe potražnje Macbook računara.

 Apple obustavio proizvodnju M2 čipova zbog slabe prodaje Izvor: Unsplash

Iako je predstavio svoje osvježene Macbook Pro laptopove u januaru, Apple je bio primoran da obustavi proizvodnju M2 serije čipova na dva meseca usljed manje od očekivane potražnje. Proizvodnja je navodno nastavljena u martu, ali po prepolovljenoj stopi nego ranije.

Zastoj u proizvodnji je uticao i na ostale karike u lancu snabdijevanja. Kompanije koje dostavljaju materijale i manje komponente su takođe morale da uspore dok se Apple pregrupisao. Prema informacijama do kojih je došao južnokorejski The Elec, prilagođavanje proizvodnih traka M2 čipova drugom hardveru nije bilo moguće tokom dvomjesečne pauze.

Tim Kuk, izvršni direktor kompanije Apple, rekao je početkom februara da kompanija nastavlja da se kreće u izazovnom okruženju. Kuk je dodao da bi stvari mogle biti teške kratkoročno, ali da nizak udio kompanije na tržištu predstavlja šansu, pogotovo zbog Apple silicijuma koji pokreće njihove laptopove.

Ipak, izazovi sa kojima se suočava Apple su samo dio problema koji pogađaju cijelu industriju. Isporuke procesora doživjele su najveći pad u posljednje tri decenija, i to u periodu praznika koji je obično veoma unosan. Isporuke računara pale su za 28 procenata tokom istog perioda, a neki prodavci matičnih ploča i hard diskova bilježe skoro prepolovljene godišnje isporuke. Logitech-ova prodaja perifernih uređaja i dodataka je u padu, a prodaja pametnih telefona dostigla je najnižu tačku u posljednjih 10 godina.

U međuvremenu, Apple se sprema da lansira potpuno novu kategoriju proizvoda - naočare za proširenu i virtuelnu realnost - možda već ovog juna na WWDC događaju. Znamo da će ovaj uređaj biti papreno skup, a prema informacijama koje stižu do nas, zaposleni u kompaniji su zabrinuti da bi naočare mogle biti veoma skup neuspjeh u trenutnoj situaciji.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS